Civilkuragelag eller meddelandefrihet vem slår det hårdast mot?

 

Den ena vanvårdsskandalen efter den andra grävs fram av media, vi får både höra och se skandal efter skandal som sker inom den privata vårdsektorn.
Var det verkligen någon som trodde att Carema eller Attendo Care skulle ta över vården utan vinstintresse. Det finns väl ingen vettig människa som satsar pengar i ett företag utan att tro att det ska löna sig.
Men att regeringen stillatigande ser på hur dessa företag konsekvent underbemannar och skär ner på alla tänkbara kostnader som ska ge en värdig vård.
Det sista groteska är att blöjor ska vägas…….herregud vart är vi på väg. Blöjorna på de gamla ska vägas för att se om de kan ha på sig dem några timmar längre för att spara pengar. Det är lika vidrigt som att låta ett barn gå med en blöt blöja för länge.
Skillnaden är att barnet säger ifrån genom att gråta eller på annat sätt visa sin mamma att det är dags för blöjbyte. En dement gamling däremot kan inte säga ifrån.
Sen har Maria Larsson som är Äldreminister mage att säga att personalen ska visa civilkurage och skyller vanvården på personalen.
Det finns en viss skillnad mellan offentligt driven verksamhet och privat. I den offentliga har du meddelandefrihet vilket innebär att personalen kan rapportera missförhållanden till media utan att det innebär att personalen får repressalier.
I det privata klassas detta som ”företagshemligheter” och därmed har företaget rätt att sparka den som tjallar.
Att den som ”tjallar” mister sitt arbete, kanske tappar sin a-kassa, hamnar i vår gigantiska arbetslöshet och får svårt att få ett nytt jobb …det verkar Maria Larsson inte begripa.
Att då försöka lagstifta en civilkuragelag istället för att införa meddelandeskydd för den privat drivna sektorn det är otroligt korkat i min mening.
Vilket straff skulle då den som bevittnar missförhållanden kunna få. Ja upp till två års fängelse………..men det lustiga är att aktieägarna kan fortsätta plocka ut vinster och föra ur landet och det kan vi inte göra nåt åt.
Nej vård, grundskola och omsorg ska vara offentligt finansierade verksamheter i min värld, det kan aldrig vara rätt att tjäna pengar på de sjuka eller barnen , det kan aldrig vara rätt…
Regeringen har verkligen skapat en kassako för giriga företagare som ser sin chans att blåsa Sverige på miljoner och åter miljoner till skatteparadisen ute i världen …
Jag är glad att det INTE blev privata alternativ som fick ta över omsorgen om de gamla i vår kommun, särskilt nu som det visat sig att vi har en mycket bra omvårdnad om våra gamla och tillhör de bästa i Sverige.
Etiketter: , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. hermelin!

  Caremas metod för att bestämma inkontinensskydd verkar idiotisk.
  Byter du en blöja och den är plaskvåt,då fattar man väl att vårdtagaren behöver största uppsugningsförmågan på skyddet.
  Byter du en blöja och den är mellanvåt behöver du kanske bara en uppsugningsförmåga till hälften.
  Sunt förnuft helt enkelt!
  Caremachefer måste vara helt idotiskt inkompetenta om de inte fattar detta!
  Väga blöjor i vinstsyfte,man tror inte det är sant! Verkar mer som 1800-talets fattigstugor på Caremas äldreboenden än 2011-talets moderniserat utvecklade äldreomsorg.
  Jag skulle skämmas att som chef jobba på Carema i dessa tider.
  Det är unket att inga verksamhetschefer törs säga ifrån utan att det måste vara undersköterskorna som har mest råg i ryggen och självsäkerhet att ryta till!
  Springa och låna blöjor och tvål av varandra för att det inte köps in tillräckligt.
  Carema borde sätta ut annonser i tidningarna om att de söker bidrag till blöjor och tvål och handdukar,så vi kan hjälpa dem med detta medans Caremas riskkapitalägarna ökar på sina miljarder i utlandet!
  Herregud ,man tror inte det är sant vart Sverige är på väg nuförtiden!
  Profit,egoism,kapitalism är honnörsorden för Sverige nuförtiden!

 2. Leif Danielsson

  Politiker slutar aldrig att förvåna och överraska.
  Hur har de tänkt när vinster skall återinvesteras i verksamheten?
  Det kanske låter bra, men det verkar ju fullständigt ogenomförbart. Vem investerar i en verksamhet där man inte får göra en vinst? Det torde nog bara en politiker kunna svara på.
  Nej, det är bara att konstatera att inom vård, skola och omsorg är privata alternativ fullständigt orimliga, hur man än ser på saken.
  Jag ser en hel del på BBC News och i England privatiseras nu det första sjukhuset, vad jag kunde förstå. Jag trodde England låg hästlängder före Sverige…där ser man. I alla fall, där tar personalen över sjukhuset, läkare, sköterskor osv. Det är en annolunda modell än här.

 3. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Leif Danielsson (2011-11-14 10:42)
  Redan i mitten på 70-talet åkte läkare över till England för att lära sig mer om vård i livet slutskede. Redan då såg man där mer behoven av ett värdigt slut för människor i livets slutskede. Det är bedrövligt att vi i Sverige nu backar med de privata vårdalternativ som mer liknar gamla statarsamhället än en omtanke om de människor som man faktiskt har lovat att vårda

 4. Simon

  Hej
  jag kan säga så här, jag har arbetat i 5 år för attendo care i Lund i kundvallund och äldreboende och kan säga att Attendo döljer en hel del avvikelser och anmälningar. Chefer går inte vidare med anmälningarna som personal skriver, men istället sopas det under mattan. Många äldre har död och fått dålig vård och fortsätter att få det hos oss pga att företaget snålar det handlar om att bara gå in och ut hos brukare utan värdighet för de äldre och kommunen ser inte detta för det görs inga riktiga inspektioner. De äldre får sitta i nästan en dygn i sitt avföring för att företaget snålar med blöjor eller så finns det helt enkelt inte tid att åka till brukare FÖR DET KOSTAR FÖR MYCKET PENGAR med extra tillsyn för blöjbyte. Eller så får en brukare med hjärtproblem inte sin stroke medicin för att det finns inga delegerade personal för de flesta anställda är 18 år utan undersköterska utbildning!!

  • I Uppsala fick en svårt cancersjuk dement man ligga så länge i sin egen avföring att den torkade fast. När han till sist togs om hand hade han så svåra smärtor att han måste få morfin för att tvättas. Mannen fördes till en kommunal vårdinrättning och dog ett dygn senare.

  • På äldreboendet Baggebo gård i Lidingö fick en man inte sina bandage omlagda på fjorton dagar. Både personalen och de anhöriga slog larm, vilket ledde till att Kommunen återtog driften och då nästan fördubblade personalstyrkan.
  En annan pikant detalj som Attendo inte heller nämner i sin reklamfilm är synen på kvalitetsmedveten personal. När undersköterskan Titti Bruun larmade Lerums kommun om att neddragningarna av personal på hennes arbetsplats Ekebackens äldreboende lett till ett ökat antal fallskador fick hon omedelbart sparken.

  Det värsta är att såna som mig som vågar säga emot får sparken direkt för ingen av ledningen vill lyssna på sanningen men istället tar man steget tillbaka och blir defensiv ett fall för Attendo Care

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.