Kan det bli sämre än så här…

när min bror som är svårt sjuk skulle hämta ut sin medicin så visade det sig att den var slut på vårt apotek. Han kom hem och ringde då till deras kundtjänst där han skulle få veta om den fanns på något annat apotek.

Det visade sig vara lättare sagt än gjort. Först fick han sitta i 20 minuter i kö innan han kom fram. Sen var apotekspersonen tvungen att gå igenom kommun för kommun där det fanns apotek i den apotekskedja som det gällde. Det visade sig att den var slut eller förbokad där den fanns.

Vi har alltså Kronans Droghandel hos oss. Då frågade han om den fanns på Apoteket men det kunde de inte svara på utan då fick han ringa Apoteket för att få veta om det fanns någonstans på deras apotek.

Det finns idag minst 12 olika apoteksgrupper i Sverige. Det finns ingen koppling mellan dem enligt apotekspersonlen. Det betyder att om en livsnödvändig medicin är slut på en kedja ska alltså patienten har ork att ringa runt till 11 andra kedjor för att se om dessa kan ha dem.

Det har också visat sig att apoteksgrupperna inte längre är tvungna att se till att man har läkemedel hemma. Om de är olönsamma tar man helt sonika inte hem dem utan då ska det beställas och det kan ta tid att få hem.

Det verkar helt rubbat att det inte finns ett centralt register för hur tillgång till läkemedel finns utan att allt lämpas över till patienten.

Men det är väl det här som vi har att vänta nu när allt ska avregleras och kunden ska själv ta ansvar och framför allt ha kunskap om hur man ska göra.

Jag har ingenting emot avreglering när den fungerar men att leka lotto med sjuka människor det får mig att må illa ..

Apoteken ser mer ut som ett Seven Eleven numera med både veckotidningar, godis och lättsålda produkter allt för att göra vinsterna större men det primära som borde vara självklart …att läkemedel finns på alla "apotekt" det är inte längre så självklart…

Etiketter: , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Aroon

  Jag blev ju också svårt sjuk och de medicener som då krävdes för absolut inga problem. Det förståss inga specilamediciner. Däremot nu efteråt händer att man byter ut mot något likvärdigt och till förvåning tycker jag medicin med samma syfte har blivit billigare. Men visst kan det kännas onödigt ändra på ett system som fungerar. Man (Göran Hägglund) bl a skyllde på dålig tillgänglighet. Jag har ju sett på en del ställen är det inte ens öppet genom att det finns ingen som tagit över. Bilprovningen också som man sålde ut kan man fråga sig om det var nödvändigt. I slutändan blir det med största sannolikhet dyrare för brukarna. Kanske det som var meningen, de tycker vi har det för bra och tittar bara till sig själva och deras bekantskapskretsar. Sverige är nog förlorat en gång för alla för den som inte klarar ribban på de högsta höjderna.

 2. Lena

  Jag har inga som helst problem med kronans droghandel här i Vilhelmina och jag hämtar ut olika receptbelagda mediciner flera gånger per år. Har man medicin som jag som inte går att ersättas med liknade, så får man dem på 2 dagar om de inte har dem hemma. Så man får ha lite framförhållning. Bra öppentider har de också.

 3. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Lena (2012-01-08 18:14)
  Du har ju inte läst mitt blogginlägg ordentligt. Problemet var att min lillebrors medicin var slut i Kronans sortiment och fanns inte på något apotek i deras kedja. Dom hade ingen koll på om medicinen fanns i de andra 11 apotekskedjorna som etablerats i Sverige utan en svårt cancersjuk människa ska själv sitta och ringa runt för att höra om medicinen finns någonstan. Det kallar jag lotteri med livet…Förr fanns ett centralt register som såg exakt var en medicin fanns om den var slut på vårt apotek idag ser dom bara inom sin egen företagskedja.

 4. Conny Forsström

  Läste ditt inlägg och blir oerhört arg. Precis som du säger, här tar staten bort sitt ansvar och lägger över det på den sjuke individen att jaga runt på olika apotekskedjor efter rätt medicin. Men så här vill alliansröstarna ha det. Vi lever i deras dröm (vår mardröm). Återreglera apoteken, skola, vård, järnväg! Det lär inte ske med nuvarande regering dock. Hoppas att din bror fick rätt medicin till slut.

 5. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Conny Forsström (2012-01-09 22:36)
  Tyvärr så var han alldeles för sjuk och somnade in i lördags men jag tycker att det horribla är att han var tvungen att sitta i telefonköer på upp till en halvtimme för att ens komma fram till de olika kedjorna dessutom tog det tid för dem att kolla upp sina apotek. Nej jag håller med antingen måste man samregistrerera var alla läkemedel finns eller återreglera apoteken.

 6. Lotta

  Blev så ledsen när jag på nätet i vf/vk läste om ”Challe”..
  Jag misste själv en bror -09 Det gör ont än..
  KRAMAR till dig!!! Lotta

  PS. Det var min mor som fick Piff och Puff med något års mellanrum.. Piff.. Puff.. eller vem det nu är mår bra och blir bortskämd… Och mammsen är lycklig..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.