Folkomröstningen

Varför blir det alltid så att de ska kastas skit på motsatta sidan så for det är frågan om att människor ska ta ställning. Jag tycker det är sorgligt att istället för att strida med argument så blir det pajkastning. Det viktigaste för mig är att när det nu är en folkomröstning så ska ALLA gå ut och rösta. Det här är första gången i historien som vi genom ett direktval kan påverka hur sjukvården i vår region ska vara. Sen kommer naturligtvis människor att rösta på både ja och nej utifrån hur man ser på saken.

Men det viktigaste är ändå att man tar del av sin demokratiska rättighet och går och röstar. Ju högre deltagande i valet desto tyngre väger majoritetens sida och då blir det svårt för politikerna att inte följa medborgarnas vilja. Det är det valet handlar om för min del. Att vi tar ställning och sen ska politikerna ta hänsyn till det när beslut ska tas.

Egentligen borde det vara fler folkomröstningar i stora frågor. Det behöver ju inte nödvändigtvis vara en stor ekonomisk åtgärd som denna utan man skulle mycket väl i ex kommunen kunna inhämta medborgarnas syn genom webb röstningar på kommunsidan.

Ett problem som vi har idag är att Alliansregeringen envisas med nya jobbskatteavdrag som valfläsk istället för att satsa på vård skola och omsorg. Jag undrar hur många Moderaterna kan genomföra innan hela välfärdssamhället rasar samman som ett korthus. Inte ens i städerna fungerar de längre. Jag tror egentligen att vi har det bättre i glesbygden, vi stressar mindre och har större sociala kontaktnät som hjälper till när det behövs.

När det gäller folkomröstningen handlar det egentligen om att vi ska bestämma om Landstinget har förtroende att sköta om sjukvårdsfrågorna i vårt län. Bestämmer sig väljarna för att man inte har det vore det intressant om de som går i bräschen också då kunde tala om var pengarna ska tas för att förbättra.

Vi ska inte vara naiva och tro att det bara är inlandet som fått sparkrav. För min del finns bara ett svar. Höj skatten för att klara av sjukvården. Vi behöver veta att den fungerar oavsett om vi bor i Vilhelmina eller Umeå.

Jag såg debatten i Västerbottensnytt men när diskussionerna blir onyanserade blir jag less. Men jag har tagit ställning och röstat och jag tycker att du ska göra din demokratiska plikt och göra detsamma.

Etiketter: , , , , , , , , ,

En kommentar

  1. realist

    Vård, skola och omsorg är kommunala och landstings ansvar. Inte statligt. Det var det inte under S och Göran Persson heller. Det står varje kommun och landsting att höja skatten med motsvarande jobbskatteavdragen om man vill det, så skyll inte ifrån dig. Ett annat problem för dig är att Stefan Löfven gått ut och sagt att han inte tänker återställa jobbskatteavdragen. Inte heller har han sagt något om att ta bort frysningen av statsbidragen till kommuner och landsting. Tyvärr verkar du inte tagit till dig det S på riksplan och ledning säger och vad du själv hoppas på. Det är en stor skillnad, och tyvärr kommer du att bli besviken även om det blir block byte 2014.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.