Betyg i åk fyra istället för mer resurser….

I söndags döptes mitt yngsta barnbarn i kyrkan och när prästen talade om att genom dopet skulle den lille nu tas upp i församlingen så att alla skulle få lära känna honom utbrast mitt äldsta barnbarn 7 år som sitter bredvid mig ”Men mormor… alltså typ…alla som sitter här känner ju redan Melvin eller hur?” och ser ut som ett frågetecken. Jag kunde inte låta bli att le. barn är uppfriskande raka och frågvisa.

Nu pratar Alliansen desperat för att behålla ”makten ”över skolpolitiken. Senaste utspelet är betyg från årskurs fyra och att ungarna ska ha nationella prov för läsning redan från första klass. Självklart ska barnen lära sig läsa och räkna så tidigt som möjligt det är det väl ingen som är emot. Men att lägga ner en förmodligen enorm summa pengar på att alla dessa prov ska rättas centralt av en mängd byråkrater kan ju inte annat än kosta.

Varför finns ingen tillit till lärarna. Om resurserna satsades där de behövs i skolan och framför allt på de elever som behöver hjälp tror jag att man skulle nå ännu bättre resultat. Nu ska barnen stressas redan i ettan genom nationella prov.

Jag håller med ”Ibbe” om att det skolan behöver är en långsiktig politik som inte ändras så fort vi får en ny regering, det behövs en överenskommelse så att skolan kan arbeta långsiktigt. Varken barnen eller lärarna mår bra av att förutsättningarna för hur de ska bedriva undervisning  ändras hela tiden.

Men en sak är bra och det är att man tar hjälp av en Hjärnforskare som Martin Ingvar att utreda saken. Honom har jag lyssnat på flera gånger och han är bra.

För min del hoppas jag att resten av mina barnbarn får gå i en skola där resurser finns för lärandet och där läraren är i centrum i klassrummet och släcker barnens kunskapstörst genom sin undervisning. En trygg lärare är en bra lärare , tror att det bara är så enkelt…

 

Etiketter: , , , , , , , ,

En kommentar

  1. €dor

    Varför göra allting lätt när det går krångla till det? Skolan fungerade så vitt jag mins (under stenåldern) när jag gick. Sedan kom vänstervågen och skolan skulle radikalt förändras. Betygen avskaffades, barnen förvildades (lite överdrivet, men inte mycket). Omdömen skulle ges istället och tänk vilket jobb för lärarna sitta och göra dessa för varje elev istället för att sätta ett betyg och prata med de som hamnat efter och sätta in hjälp för dessa istället. Varken Olof Palme eller Göran Persson kan jag påstå är några favoriter speciellt i samhällsutvecklingen när det gäller skolan.
    Så kom de här dårarna och inte blev det bättre av det. Nu skulle skolan/betygen göras om på studs, som man trimmar en maskin. Så funkar inte människor och framförallt barn i skolåldern, det tar sin tid. Nu surrar man dagligen om skolan så man spyr.
    Räknesätten som jag använde de lodräta är de rätta har man nu kommit underfund med!!! Nu, det var så dags. Sluta tjorva, gör det enkelt, men det är väl för svårt?
    Jag är jädrigt glad jag inte utbildade mig till lärare. Jag upptäckte vansinnet under en dags introduktion. Det liknade mer ett vaktmästarjobb och lönen var usel för fyra års studier. Nej tack!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.