Patientberättelse 7

Anna

Om inte ASTA funnits där för mig hade jag aldrig levt på det sätt jag gör idag.
Jag levde i ett riktigt helvete under några år. Men inte i en och samma relation. Utan jag blev utsatt för bl a  psykiskt, fysiskt och sexuellt våld av totalt fem olika förövare.

Det började med en våldtäkt av en man jag hade en kortare relation med. Efter många om och men polisanmälde jag händelsen men förundersökningen lades ner pga. ord stod mot ord. Vilket ökade på min skam- och skuldbörda.

Jag var fast i en destruktiv spiral. Efter några månader blev jag våldtagen på nytt, en fruktansvärd våldtäkt med enormt starkt fysiskt våld. Att det också var en våldtäkt skulle jag dock inte förstå förrän flera år senare.

Efter det hamnade jag i destruktiv relation på destruktiv relation på destruktiv relation. Den ena värre än den tredje. Jag har bla. blivit förminskad, förlöjligad, nedtryckt, våldtagen, slagen, biten, strypt, piskad, spottad på, skriken på, kissad på och i, tvingats på ögonbindel, tvingats på hörlurar, fastspänd, bunden på olika sätt, utnyttjad ekonomiskt and so on.
Allt det bar jag inom mig under flera år.

Hos ASTA kunde och vågade jag berätta vad jag varit med om. Och kände mig SÅ trygg och förstådd. Utan ASTA kan jag inte lova att jag funnits idag.

Innan ASTA levde jag med daglig panikångest, PTSD, flashbacks, fruktansvärda mardrömmar och var självdestruktiv på många sätt. Idag lever jag utan ångest, PTSD, mardrömmar och självdestruktivitet.

Det går inte att nog understryka vikten av att ASTA-teamet med sin enorma kompetens och erfarenhet får finnas kvar som den enhet de är idag.
Snälla. ASTA räddar liv!

3 kommentarer

  • Eva Arvidsson (inläggsförfattare)

   Den här bloggen handlar om att ge den psykiatriska hjälp till sexualbrottsoffer behöver för att läka. Asta-mottagningen, som fanns förut, hade en sån behandling. Den är nu nedlagd. Om du läser tidigare inlägg ser du att vi i Initiativet Stäng inte Asta” får stöd av de borgerliga partierna L, KD, M + V:s gruppledare LiseLotte Olsson. S, C och övriga V stödjer idag nedläggningen.
   Det jag försöker förmedla genom bloggen är att de skador, som uppkommer om någon blivit utsatt för sexualbrott i barndomen eller andra förfärliga sexualbrott, inte kan behandlas som andra PTSD-diagnoser. Patienterna måste få bli behandlade med våldsutsattheten som grund för att kunna lägga skulden på förövaren istället för att ta på sig ansvaret själv. Detta är grunden för att läka den här typen av skador.
   Patientberättelserna finns med för att göra det tydligt vilka brott som är begångna. De är skrivna av tidigare patienter på Asta-mottagningen när det blivit tydligt att Region Västerbottens tjänstepersoner planerade att rationalisera bort Asta-mottagningen.

  • A

   Men oj! Hur fick du att en Anna har berättat om våld och övergrepp hon varit utsatt för (och att folk kämpar för behandling som borde anses vara en mänsklig rättighet) till ”radikal feminist”?
   Kanske ska tilläggas att på Asta behandlades även män och icke-binära som varit utsatta som barn eller vuxen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.