Patientberättelse 18

Anhörig

Jag vill skriva och lämna några tankar åt er kring nedläggningen och eller omstruktureringen av Asta.

Som mamma till en dotter som fått och får ovärderlig hjälp hos Asta blev jag förfärad över det jag hört om omstruktureringen, eftersom den hjälpen som Asta ger med samtal, gruppsamtal mm är livsnödvändig för traumatiserade människor med PTSD och andra diagnoser och som utsatts för sexualiserat våld.

Är det vettigt att flytta runt dem till nya lokaler, anställda som de är trygga med och som ger dem den behandling de behöver över ganska lång tid? Tänker att omstruktureringen inte görs ur vårdtagarens synvinkel. Är det inte så att tiden och tryggheten i det sammanhang och tillstånd just behöver finnas, inte en rotation där flera av Astas patienter verkligen tappar fotfästet i sin verklighet?

Så många främst kvinnor och unga flickor utsätts på olika sätt och traumatiseras i vårt samhälle och verkligen får och har fått hjälp via Asta till ett fungerande liv, Varför lägger man då ner en verksamhet som har all kompetens som behövs för att hjälpa människor att överleva det de varit utsatta för.

Jag har läst igenom dokumenten som finns ang. omstruktureringen och där nämns inte hur Astas patienter skall kunna fortsätta med den behandling de behöver, mer än att de kommer ingå i mottagningen Ångest/Trauma. Jag känner mig verkligen djupt oroad för min dotters fortsatta behandling, när hon äntligen börjat få lite mer fast mark under sina fötter då sker detta? Hur ska hon nu gå vidare?

Jag arbetar också som präst i Umeå pastorat och vi inom kyrkan möter ofta människor som vi kan skicka vidare till Asta eftersom de mår så dåligt av sådant som inträffat i deras liv, kanske redan i barndomen eller i nära tid. Som medarbetare i Svenska kyrkan och som mamma till en dotter som går hos Asta ser jag verkligen inte varför man kan anse att man ska bryta upp en så välfungerande verksamhet, utan ännu mer stötta Asta därför att de som arbetar där har en enorm kompetens som man bara inte organiserar om och tror att patienterna skall ha mer fördel av, just därför att styrka och kompetens inte är något som kommer gratis utan som kommer ur lång erfarenhet.

Jag hoppas verkligen ni tänker om!

En kommentar

  1. MS

    Kvinnors sjukvård har i alla tider varit eftersatt och nedprioriterad. Det fortsätter även när kunskapen om den ökar. Djupt tragiskt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.