Inga rasister på våra gator eller sjukhus!

I lördags läste jag Folkbladet och såg en annons inför Sverigedemokraternas besök i Umeå. Det gav mig en stark känsla av obehag att behöva se reklam för ett rasistiskt parti i den tidning jag prenumererar på, och minst lika obehagligt var det att tänka på att dess främsta företrädare skulle komma till Umeå på besök idag onsdag. Jag ifrågasatte publiceringen till Folkbladet på Twitter men fick till svar att yttrandefrihet råder och att det handlar om ett parti som sitter i Sveriges riksdag som ska ha möte. Man välkomnade debatt och lovade att svara. Som en följd av detta skrev jag och två partikamrater en debattartikel som ifrågasätter VK-stiftelsens moraliska kompass och ägaransvar. Vi fick löfte om att få den publicerad idag onsdag, när SD skulle komma på besök, men eftersom ”ledningen inte hade hunnit skriva något svar” sköts publiceringen upp. Nu finns dock artikeln elektroniskt och imorgon kommer den i tryck i tidningen. Svaret som tog sådan tid att skriva är tyvärr ytterst torftigt. Glädjande nog skriver dock Folkbladets politiska chefredaktör Fredrik Jansson en ledare som är minst lika kritisk som vår debattartikel.Det var svårt att tro att det kunde bli så mycket mer olustigt än att SD skulle komma till stan och promenera runt på våra gator och göra några studiebesök. Volvo hittade skäl att ställa in besöket där och de anställda på fabriken slapp alltså konfronteras med rasistiska riksdagspolitiker. Vi tusentals landstingsanställda hade inte samma tur. Så sent som vid onsdagens morgonmöte på Geriatriskt centrum meddelade ledningen sina anställda att Jimmie Åkesson med sällskap skulle komma på studiebesök på kliniken. Personalen kände stort obehag och många funderade på varför det meddelades så sent och hur de skulle hantera situationen. En kollega med stort civilkurage bestämde sig för att ta bladet från munnen och uttrycka sin åsikt. När Åkesson på eftermiddagen visades runt på hens arbetsplats ställde hen sig helt sonika i vägen för honom i korridoren och meddelade att han inte var välkommen eftersom hans närvaro påverkade personalen och äventyrade patientsäkerheten. Oändligt stor heder åt denna modiga kollega! Västerbottensnytt rapporterar om protesten här. Det förekom också flera andra protester. Ett gäng hade lyckats få reda på när SD skulle ha pressträff utanför Geriatriskt centrum och ställde sig i närheten och skanderade ”Inga rasister på våra gator”. Ett annat gäng tryckte upp affischer med en text om att SD inte är välkomna här och SSU bjöd på mångfaldstårta på en annan del av sjukhusområdet. Jag är otroligt stolt över alla solidariska och modiga människor som finns i Umeå! Här släpper vi inte in någon rasism, utan alla människor oavsett bakgrund, egenskaper och förutsättningar är välkomna att vara en del av vårt samhälle!

Här finns debattartikeln med respektive tidnings svar publicerad i Folkbladet och här i VK.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.