Mer om utförsäljning av Bostadens lägenheter

I torsdags skrev jag ett inlägg om Vänsterpartiets enkätundersökning om hur de boende i Holmsund och Obbola ställer sig till de föreslagna utförsäljningarna av lägenheter. En formulering var otydlig och kunde tolkas som att borgarna och Socialdemokraterna är av precis samma uppfattning i frågan, vilket inte är korrekt. Formuleringen gjorde flera ledande socialdemokrater omåttligt upprörda och ledde till att jag kallades lögnare och att Lennart Holmlund i en kommentar till blogginlägget hotade med att säga upp samarbetet med Vänsterpartiet. Den typen av hot har jag och andra umebor hört många gånger förr och de brukar alltid visa sig vara tomma. Mitt favoritexempel är när Holmlund hotade med att lämna Socialdemokraterna om Håkan Juholt valdes till partiordförande. Juholt valdes, tillträdde och avgick och under hela tiden satt Holmlund kvar. Hotet tror jag alltså inte ett dugg på, även om det gör mig illa till mods att en ledande politiker har för vana att uttrycka sig på ett sådant sätt.

För att undanröja otydligheten redigerade jag torsdagens inlägg, men idag tänkte jag klargöra vad jag menade.

Borgarna har i kommunfullmäktige motionerat om att sälja ut en tredjedel av Bostadens lägenheter, det vill säga 5000 stycken. Den motionen har röstats ned av samtliga övriga partier inklusive både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Diskussioner om försäljning har också förekommit i Bostadens styrelse. Även där sade Vänsterpartiets ledamot Javad Erfanian Mehr nej. Det ledde istället till att borgarna och Socialdemokraterna tillsatte en utredning av utförsäljning av bla i storleksordningen 600-1000 lägenheter. I veckans nummer av Totalt Umeå uttalade sig Socialdemokraternas kommunalrådskandidat Hans Lindberg i frågan. Han menade då att S inte har för avsikt att sälja några av Bostadens lägenheter över huvud taget, men kan tänka sig försäljning av vissa kommersiella fastigheter. Nu är frågan: Var står S egentligen i frågan om utförsäljning?

En sak är säker och det är Vänsterpartiets ståndpunkt: Bostaden är inte till salu!

Läs mer i den här debattartikeln av Javad Erfanian Mehr och Mattias Sehlstedt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.