50 nyanser av livet som pensionär

Zlatan och jag har gjort det

Oavsett vem man är och vad man gör spelar hälsan en avgörande roll. Zlatan och jag spelar båda på bortaplan(i olika ligor förstås;O)), men när det gäller specialistsjukvård söker vi oss båda till hemmaplan, t ex till Idrottsmedicin i Umeå. Där vet de hur man tar hand om såväl toppspelare som ’friherrinnor’;O)

Det kan ta lång tid att få medicinsk specialisthjälp idag, men om man är villig att själv stå för kostnaden, finns det snabb professionell hjälp att få. Du tror kanske att det kostar en förmögenhet, men det beror naturligtvis på vad som behöver göras. Sedan är det förstås en fråga om prioritering. Jag varken röker eller dricker och kan därför kosta på mig att ha en sjukvårdsförsäkring för att få bra och snabb vård.

Jaha, säger någon, hur rättvist är det att människor som har pengar kan gå förbi vårdkön? För det första konkurrerar vi inte om samma platser. För det andra måste det väl ändå vara positivt att en del av oss först betalar landstingsskatt till den allmänna sjukvården utan att nyttja den och sen ytterligare pengar till den privata vården för att nyttja den istället. Vi betalar m a o dubbelt. Självfallet skulle jag inte betala dubbelt om den allmänna sjukvården tog hand om mig lika snabbt som de privata vårdgivarna!

Ett annat område som kostar idag är tandvård. Även där tycker jag det är viktigt att ’investera’. Om jag inte gör det nu kommer det antagligen att bli ännu dyrare (och krångligare) när jag sitter gammal och hjälplös på ett vårdhem och andra fattar beslut över mitt huvud. De kanske får för sig att dra ut alla tänder istället för att laga dem för att de anser att jag är för gammal för att kostas på. Hur kul är det?

Läste för ett par dagar sedan att det på teater Galeasen i Stockholm nu spelas en pjäs som heter Illusioner. Den är tydligen en sorts geriatrisk version av Paradise Hotel. Tänk, om jag på ålderns höst får chansen att delta i en lokal variant av Paradise Hotel på mitt vårdhem! Alltså är det bäst att jag redan nu ser till att göra allt för att ha mina tänder och min rörelseförmåga i behåll så länge som möjligt;O) Man vet aldrig när man hittar något att sätta tänderna i, så det gäller att vara på bettet även på ålderns höst.

Nästa vecka är det dags att åka tillbaka till Förenade Arabemiraten och jobba igen och det känns rätt bra nu när kylan börjar slå till här hemma. Dessutom känns det roligt att återse alla mina arbetskamrater där nere. På min blogg kan du också i vinter följa vad som händer i Emiraten. Vi hörs!

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.