50 nyanser av livet som pensionär

Ett klipp som heter duga

Ett av bekymren med att jobba utomlands vintertid är att jag inte har tillgång till Camilla, min frissa. Hon har en fantastisk ’hårtoppskänsla’ och är inte lätt att ersätta. Eftersom jag har gott om hår och det växer snabbt behöver jag göra ’ett klipp’ ganska ofta. Att åka hem för att klippa sig varannan månad är förstås omöjligt. Nu har jag varit här i snart två månader så hårlängden började bli akut. Genom att använda mun-till-mun-metoden har jag äntligen lyckats hitta en ny frissa här. Förra årets ’upphittade’ frissa åstadkom dessvärre större skada än nytta.

På golfklubben finns några svenskor som liksom jag tycker att det är svårt att hitta en bra frissa. Ingen av oss har särskilt  stort förtroende för de frissor vi kommit i kontakt med här nere. Visserligen finns det brittiska frissor här och var, men det gäller att hitta dem. Nu hade jag turen att få tips om en frissa som bor inne i Dubai och som regelbundet kommer hit ut och jobbar. Det är tydligen ganska vanligt att man inte har någon egen salong utan åker hem till kunderna och fixar håret där.

Så igår slog jag till och Sharon kom hit och klippte mig. Hon är engelska och har ungefär samma utbildning och sätt att jobba som en svensk frissa, vilket kändes tryggt. Vi slog oss ner i mitt badrum här på hotellet och hon skred till verket. Eftersom jag inte hade någon spegel där jag satt måste jag erkänna att det kändes litet pirrigt. Men på mindre än en timme hade hon klippt mig och när jag själv blåst till det kunde jag glädjas åt ett jättebra resultat.

Visst är det märkligt hur jobbigt det känns att inte ha tillgång till sin ’egen’ frissa? Det är egentligen ganska löjligt att lägga ner så mycket tid på att hitta någon som kan klippa håret på ’rätt’ sätt. Oavsett vad resultatet blir, växer ju håret ut och efter ett tag syns det inte att det ev blev fel. Trots att jag vet detta, fortsätter jag att jaga frissa tills jag hittar en som ’gör precis som jag vill’. Och nu har jag alltså äntligen hittat en frissa i Dubai som kan sin sak.

För herrar finns det ganska många frisersalonger här. Damfriseringar är det däremot rätt magert med. Om jag inte visste bättre skulle jag gissa att det inte spelar så stor roll hur damerna ser ut i håret här för de täcker ju ändå sitt hår när de vistas utanför hemmet. Men emiratiska damer är i allmänhet mycket koketta och t ex deras make-up lämnar inte mycket övrigt att önska. Det skulle kanske kännas praktiskt och enkelt att dra på sig en heltäckande ’burka’ vissa dagar när anletsdragen inte är riktigt på plats. Å andra sidan kan man som kvinna här nog inte fritt välja när man ska ha burkan på. Det avgörs av religion, tradition, familj m m. Så jag får nog också i fortsättningen nöja mig med en scarf eller mössa när jag inte vill visa håret.

Idag är det Black Friday i USA men här är det en ganska vanlig fredag. Fredagen är helgdag i muslimska länder, där man oftast jobbar 6 dagar i veckan. Ganska vanlig fredag är det idag i den meningen att det är fredag före nationaldagen den 2 dec. Då firar Emiraten sin 43-årsdag. De bildades 2 dec 1971 och nu håller man som bäst på att förbereda sig inför årsdagen. Man har satt upp flaggor, vimplar och belysningar på många ställen och smyckat byggnader med jättestora flaggor som ibland täcker hela fasaden. Det ser nästan ut som när vi i Sverige firar jul. Dessutom har bilarnas bakrutor, motorhuvar m m prytts med heltäckande porträtt av dem som styr över Emiraten. På tisdag är man ledig från både skola och arbete för att fira nationaldagen.

På nationaldagen brukar budgetförslagen läggas fram. Ska bli spännande att se vad de styrande kommer med för löften till folket inför det kommande året. Kanske finns där i år något positivt även för gästarbetarna. Oavsett vilka förslag de styrande presenterar behöver de i alla fall inte vara rädda för att något politiskt parti ska fälla budgeten så att det leder till en eventuell regeringskris;O)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.