50 nyanser av livet som pensionär

Högklackat ska de’ va’

En ny studie visar att mäns hjälpsamhet ökar med höjden på damers klackar. Studien visar också att män på klubbar snabbare inleder en konversation med damer i högklackat än damer i lågklackat. Om man tittar på reklam och annonser med kvinnor i helfigur förstår man att reklambranschen sedan urminnes tider förstått att högklackat lockar. Kombinationen högklackat och ung verkar vara det ultimata. Those were the days………

För att ta reda sitt hälsotillstånd erbjuds nu dubaibor över 60 gratis hälsoundersökning som mäter bentäthet, blodtryck, BMI, blodsocker, njur- och leverfunktion samt kolesterol. Patienten får en grundlig genomgång av resultaten och, om dessa på något sätt avviker, får patienten en tid hos sin hälsovårdscentral. På dessa centraler finns speciella kliniker för geriatriska och fallrelaterade åkommor samt en klinik som behandlar benskörhet. Syftet är att få målgruppen att förstå hur åldrandet kan påverka hälsan och hur viktigt det är att regelbundet låta undersöka sig. Detta bidrar till bättre hälsa bland de äldre, gör dem mindre beroende av vårdgivare och bättre rustade för en aktiv och innehållsrik ålderdom. Kan detta vara något för svenska landsting?

En annan nyhet är det kort som ger särskilda rättigheter till människor med någon form av handikapp eller särskilda behov. Kortet ger t ex rabatt på ett stort antal tjänster och produkter, t ex kollektivtrafik och hälsovård. Kortet är också tänkt att ge bättre information om olika handikapp för att kunna ge mer specialiserad eller riktad hjälp. Målet är att inrätta fler och mer specialiserade centraler eller inrättningar t ex för familjer med barn med handikapp. Man håller också på att ta fram ett ’försäkringskort’ för familjer som har barn och ungdomar med särskilda behov. Kortet ska minska kostnaderna för dessa familjer som idag kan tvingas betala drygt 50 000 kronor per månad och barn för vård och utbildning till barnen. Idag kan de söka visst bidrag till detta men kortet kommer att sänka deras kostnader och göra det enklare och bättre för dem.

Behovet bland dessa människor att få stöd och hjälp är stort och även här finns det ’offentliga’ och privata aktörer som erbjuder sina tjänster.  Men liksom i Sverige är det ofta dyrare att vända sig till privata vårdgivare så alla behövande kan inte nyttja deras tjänster. Myndigheterna här försöker nu påverka de privata aktörerna att etablera specialiserade ’disability centres’ och att sänka kostnaderna så att fler behövande kan få hjälp.

De flesta av oss har sett prins Carl-Philip i militär uniform liksom prins Harry i Storbritannien. Även här i emiraten gör de kungliga militärtjänst. För ett par veckor sedan ryckte ännu en emiratisk kronprins in i ’lumpen’. Han är mycket positivt inställd till obligatorisk militärtjänst eftersom det förbereder män i att försvara sitt hemland och anser att alla män ska behandlas lika ifråga om militärtjänst.

Jag hör allt oftare, inte minst från kvinnor, att allmän värnplikt borde återinföras i Sverige eftersom det hjälper till att förbereda ungdomar för vuxenlivet. Alla unga män och kvinnor skulle antagligen må bra av denna förberedelse och mognadsprocess, särskilt de som ’curlats’ av oss föräldrar. Jag kan inte påminna mig att jag hört någon av alla dem som kommenterat sin egen militärtjänst säga att det inte gjort dem gott. Att få ett försvar värt namnet och samtidigt mogna, unga människor är något att stilla bedja om.

 

2 kommentarer

  1. Gunmari

    En ”nåd” att stilla bedja om…?
    Hjälp och stöd i funktionshindrades svenska djungel….eller varför inte i förenade arabemiraten. Frågan är dessvärre så stor och komplicerad att den aldrig kommer att kunna mätas…mellan länderna tänker jag då..
    Vilka kommer att få till gång till de nya ”möjligheterna” och mot vilken kostnad. Oavsett svaren, behövs hjälpen för alla som har hindren, nedsättningarna.
    Kommer direkt här att tänka på högklackade skor. Så rätt så.
    Det är ovärderliga ”vapen”, gärna med kort kjol till, för extra hjälp på allmän plats. Väskan blir lättare att få buren hit och dit. Dörrar öppnas ännu lättare.
    Men…för att inte vara helt orättvis, så har i alla fall jag inga problem med att få hjälp, om det behövs. Både i trappor, hissdörrar och bagageutrymmen. Här vill jag passa på att nämna att, de som känns mest uppmärksamma är unga män med ”utländskt” utseende. Uppfostran? Något att göra en undersökning om? .G

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.