50 nyanser av livet som pensionär

Fångad i en sandstorm

Förra vintern hade vi här nere sandstorm en eftermiddag och följande natt. Nu har vi vår andra sandstorm inom en vecka.

Jag var ute på stranden utanför hotellet och hade just badat i havet. Solen sken från klarblå himmel och allt var frid och fröjd. Plötsligt ser jag hur solen snabbt försvinner och det börjar blåsa kraftigt. Strandvakterna springer runt och lägger ner alla parasoller på marken och båtuthyrningen samlar ihop båtar, kanoter och andra ’flytetyg’ för att de inte ska blåsa iväg. På mindre än tio minuter är sandstormen över oss och alla hotellgäster springer från stranden för att ta skydd inne på hotellet. På uteserveringen blåser dukar och bestick omkring och personalen springer mellan borden för att rädda vad som räddas kan. Allt går så snabbt att man knappt hinner fatta vad som händer.

Förra fredagen överraskades vi också av stormbyar som resulterade i en kraftig sandstorm på lördagen. En av de stora glasdörrarna i hotellentrén blåste sönder och resulterade i splittrat glas runt ingången. Som tur var skadades ingen av den stora, tunga sönderblåsta dörren som släppte från sina gångjärn. Korsdraget när entrédörrarna på andra sidan lobbyn öppnades blev bara för mycket.

Temperaturen förra veckan var ca 34 grader dagtid, vilket är ovanligt varmt här för februari. På lördagen var det också 34 grader och full sandstorm. Våra golfgäster såg litet fundersamma ut men tvekade inte att spela. Det gjorde däremot många av golfklubbens medlemmar. De kan ju spela när stormen dragit förbi, men våra resenärer har bara en vecka på sig här. Alla caddies på banan och en del av de medlemmar som faktiskt gick ut och spelade bar munskydd.

Efter några hål bedarrade den värsta sandstormen och blåsten avtog. Innan rundan var klar hade temperaturen fallit ungefär tio grader. Under veckan som gått har det varit ’bara’ 24-25 grader på dagarna. Det är en mycket behaglig temperatur när man spelar golf.

Hur länge varar då en sandstorm? Från någon timme till en dag eller två. När den dragit förbi kommer små arméer av gästarbetare ut och sopar för hand trottoarer, gator och vägar rena från all sand som blåst omkring. På många ställen längs vägarna bildas ofta drivor av sand, ungefär som de snödrivor som bildas hos oss när det är snöstorm. Om vi sysselsatte människor på samma sätt hemma som här skulle vi knappast ha någon arbetslöshet och heller inte så många dyrbara maskinparker.

Medan jag suttit och skrivit denna text har sandstormen övergått till kraftig blåst. Solen skiner också igen men sikten är fortfarande litet nedsatt p g a kringblåsande sand längre bort. Eftersom husen inte är lika täta som i Sverige, kommer städarna att få jobba många extra timmar med att avlägsna all finkornig sand som blåst in på balkonger och genom stängda men otäta fönster och dörrar. Treglasfönster vore inget dumt alternativ här när sanden ryker runt knutarna.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.