ja, det är väl bara

Överallt får "fotfolket" slåss för sina villkor och rättigheter. Just nu pågår demonstrationer i Usa mot ett förslag om att stoppa fackliga kollektivatal.

Runt tjugotusen personer vällde in i den pampiga vita kongressbyggnaden i Madison i Wisconsin för att protestera mot guvernörens budget. De vill ha kvar sina fackliga rättigheter. Delstaten Wisconsin har akuta budgetproblem och Guvernören Republikanen Scott Walker ( ja han förmodligen inte släkt med Fantomen ) föreslår drastiska nedskärningar för att balansera ekonomin. Detta bland annat genom att kraftigt skära ner på förmånerna för offentliganställda.

.Det skulle innebära , försämrade pensioner, minskad sjukdörsäkring och att kollektivavtalen försvinner för offentligt anställda

Skulle inte förvåna mej om det här bara är början, vårt lilla land brukar ju med tindrande ögon se på vad som händer i USA och inom kort så gör vi lika.

Många tar villkoren på jobbet för givna. Lönen, dina försäkringar, längden på semestern, den extra ersättningen när du är föräldraledig eller övertidsersättningen m m  kanske verkar som självklara förmåner. Men utan kollektivavtalen skulle du bara ha de förmåner du själv kan förhandla fram eller som regleras i lagen, och det är inte ens i närheten av de resultat facket kan nå.

Pensionerna är en av de allra tydligaste fördelarna med kollektivavtalet. De kollektivavtalade pensionsförmånerna är avsevärt mycket bättre än den minimipension som lagen garanterar. En arbetsgivare som är bunden av kollektivavtal betalar in den viss procent utöver din lön för att ge dig en trygg pension, mycket mer än du skulle fått annars. ”Utan kollektivavtal kan pensionsåren bli magra.

Så det är bara  en tidsfråga innan våra politiker anammar detta, men då kan dom göra som en del  politiker i Wisconsin, gå och gömma sig när det börjar storma.

Nu till något annat. Det kommer att hända en olycka på vägen till wischan, tro mej. För nu har dom kommit, renarna. Dom står där på vägen i godan ro, en del står på de höga snövallarna redo att hoppa ner på vägen, höll på få en på biltaket i går, men han tvekade och jag gasade. Jag har inget emot renar, absolut inte, tvärt om, jag tycker synd om dom. .tänk att bli lämnade i närheten av en starkt trafikerad väg och där ska dom söka mat och skydd…nej Just av den anledningen tycker jag inte om att dom är på vägen. Kan dom inte lämnas av efter skogsbilvägar långt från civilisationen ? 

Men renarna ska då ha en stor eloge för dom bär minsann reflex dom, det gör ju inte alla människor …så 1-0 till renarna i den matchen.

En kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>