Få det sämre för att få det bättre

Varje dag läser eller hör vi om människor som inte har pengar till hyra, till räkningar eller till mat för dagen. Barnen äter sig jättemätta på förskolan eller skolan för att slippa gå hungriga. Vuxna får välja bort nya glasögon, besöka tandläkaren eller annat som man verkligen skulle behöva för sin hälsa.
Fler barn än vanligt får höra att vi har inte råd just nu.
Allt har blivit dyrare och samhället dras inte isär, utan det fullkomligen slits isär.
Fler människor behöver ha fler än ett jobb, inte för att man vill, utan för att man helt enkelt måste. Dock kan långt ifrån alla ha mer än ett jobb på grund av tillgången på barnomsorg, möjlighet att ta sig till jobb kors och tvärs och framför allt, flera av de som tjänar minst eller inte ens har en heltid är de med tunga slitsamma jobb som kräver tid för återhämtning. Alltså flertalet LO kvinnors yrkeskategorier.

I januari kunde man läsa att Almegas (Almega är en arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag och är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv)arbetsgivarpolitiska chef tyckte såhär. Obs! Notera även, att han inte vill låta hjärtlös med sitt uttalande.
”Det finns flera skäl till att säga nej till låglönesatsningar i avtalsrörelsen” och fortsätter sedan

”Men de som tjänar minst måste få det sämre innan de kan få det bättre”

Han och hans följe anser även att Höjda löner för dem som tjänar minst gör att personer som egentligen skulle kunna studera på högskola för att få ett välbetalt arbete väljer att ta ett mindre kvalificerat arbetaryrke som är hyfsat välbetalt men utan studieskulder.
Då tränger de undan arbetslösa som inte klarar högskolestudier men som annars skulle kunna ta dessa mindre kvalificerade arbeten.
Jag undrar vilka yrken han klassar som mindre kvalificerade arbetaryrken.
Förmodligen de som städar han och hans följes hotellrum, tar hand om äldre släktingar på hemmet, tar hand om deras barn eller som blippar maten i kassan och fyller hyllorna på Systembolaget.
Alltså vi, vi inom LO yrkena. Vi som inte kan jobba hemifrån och som förlorar 20 % av veckans lön på grund av karensavdraget om vi blir sjuka.
Han arbetsgivarepolitiska chefen på Almega tycker att ett bra exempel är ett avtal där lägsta lönen är 19 000 kr är bra.

Han tycker det bra.
Jag tycker det är provocerande och jag tycker det är en direkt hälsning till alla kvinnor som jobbar inom yrken där man inte erbjuds heltid, där arbetsgivaren helt plötsligt hyvlar bort timmar av deras arbetstid. Kvinnor som generellt tjänar flera tusen kronor mindre än män.
Även En direkt hälsning till både män och kvinnor som jobbar i låglöneyrken

Skärp dej
Skärp er Almega
Skärp er Svenskt Näringsliv
Det är inte vi som ska få det sämre medans ni får det bättre. Det är vi som ska få det bättre och ni som för en gångs skull ska få det sämre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.