Två stycken. Historiskt!

Av , , Bli först att kommentera 6

Hej där ute!

Nu är det verkligen länge sedan jag skrev av mej i en forntida blogg. Men plötsligt händer det.
I kväll känner jag att ordet behöver spridas längre ut än på facebook och instagram. Kanske få som bryr sig, men för mej känns det bra. Luften och etern är fria (än så länge)

Uppdateringen från mitt fackliga perspektiv sammanfattas i ett ord STREJK
Sedan den 27 oktober så har våra medlemmar på Teslas verkstäder i hela landet strejkat. IF Metallförbundet har sedan 5 år tillbaka försökt förhandla med företaget, förhandlat om ett kollektivavtal för medlemmarna. Kort och gott ett avtal som reglerar lön och andra villkor på arbetsplatsen. Samma lika villkor som andra anställda på andra verkstäder har garanterat. Men nej , bolaget är inte intresserade.
Så då använder vi den rätt vi har sen gammalt, att utlysa strejk.

Tyvärr så pågår organiserat strejkbryteri både av andra anställda i bolaget men även av andra bolag som försöker täcka upp för uteblivet jobb exempelvis hämta sopor. Gör jobb som är blockerade eftersom hela LO kollektivet står bakom detta.

Detta handlar även om vilka villkor som ska gälla på Svensk arbetsmarknad. Men det kan jag återkomma till eller så läser ni det på något annat ställe, bara att googla =)

I dag kl 11.00 så utlyste vårdförbundet sin strejk. Även dom och deras medlemmar har fått nog. Tänk att behöva sätta ner foten för att man inte orkar jobba övertid, att behöva ta kampen för att få gå hem när dagen förväntas vara slut. Att behöva ta kampen för att f kortare arbetstid så att du orkar jobba med ditt jobb tills du väljer att sluta eller gå i pension. Helt otroligt i mina öron att man ska behöva ta kampen för att orka.

Men Umeå, tänk att två historiska strejker pågår samtidigt i denna stad. Jag tycker det är mäktigt och förbaskat bra. Bra att folk visar när det är nog.
Jo vårdförbundet har betydligt fler medlemmar ute i sin strejk, men en kamp för sina villkor kan, och ska inte räknas i antalet , utan det är anledningen som räknas. När man fått nog har man fått nog.
Fantastiskt

Avslutningsvis
Vi inom IF Metall kallas av en del som inte förstått vad vi tar kampen om, för maffian, lite roligt. Åk förbi Fatvägen i Umeå och ta ett snack med maffiafolket och gör själva en bedömning.
Vårdförbundets folk anses nu vara samhällsfarliga i sin kamp
När pandemin pågick så ansågs vårdpersonalen som samhällsbärande och när dom tar kampen för att själva orka arbeta , då är dom i ett andetag samhällsfarliga.
Otroligt.

Arbetstidsförkortning är provocerande för de yrkesgrupper och samhällsgrupper som är mer ”fria” under sin arbetsdag och styra sin dag och där kroppen kanske inte slits ut i förtid.
En lokal moderat politiker har i en artikel bedömt arbetstidsförkortning som en ”flumidé”, vilket torde få honom gå i taket idag när vårdförbundet vill korta sina dagar med 15 minuter.
Magiskt

Klockan går

Av , , Bli först att kommentera 4

Klockan går
vid midnatt övergår IF Metallförbundets lagda varsel på Teslas arbetsställen i Sverige till strejk.
I samma stund går vi in i en kamp som ingen vet eller anar slutet på.
Men det kan vi inte bry oss om. Vi har till uppgift att se till att våra bilmekaniker och servicetekniker medlemmar har samma villkor som övriga inom sitt yrke. Att dom är garanterade det dom minst ska ha.

Tesla har gjort klart att dom inte är intresserade av att teckna något avtal. Dom vill själva sätta villkoren för sina anställda. Villkor som är lägre och sämre. Sen finns säkert någon som har mer än grunden, men i ett nafs kan det ändras.
Tesla bryter mot det som gällt på Svensk arbetsmarknad sedan 1938. Något som arbetsgivarsidan och fackföreningsrörelsen tagit i hand på och som ska gälla. För alla utom Tesla då.
Tesla har dessutom varit tydliga med att dom kommer plocka in strejkbrytare, !
Smaka på det…ta in strejkbrytare.
Det är ett stort no! no!
Bryter man mot en lagstadgad strejk då har man tagit problemet till en ny nivå. Både som bolag och den som bryter strejken.

Ett bolag som tar bilarna in i framtiden och tar ansvar för miljön men som fullständigt skiter i vad som gäller på Svensk arbetsmarknad. Som hatar facket och säger ”fuck of till avtal”
Som jag skrivit tidigare. Ta ställning och kom ihåg, låter vi detta passera så kommer det att spridas och nästa gång är det på en arbetsplats nära dej….din

Fiende eller?

Av , , Bli först att kommentera 4

På Moderaterna i Västerbottens Facebooksida kan man i kväll läsa ett inlägg med citatet
”Inflationen är löntagarnas värsta fiende”

Trots att jag är på väg till Blåkulla för lite samkväm så måste jag reagera, fundera eller kommentera rubriken ( med risk för att bli blockad från deras sida. Jo, det har hänt andra fackliga kollegor med partisymbol Socialdemokrat, dvs jag i ett kinderägg) Men till saken

Kan det vara så att löntagarnas värsta fiende är de som eldar på klasskillnaderna. Som pekar finger åt den som har det sämre och inte för en sekund inser att någon gör jobbet som drar in pengarna de själva ”glider runt av” .
De som inte tar ansvar för inflationen, utan även nu ska mer och mest.
Som med ena mungipan säger sig förstå hur det är att leva på en tiondel av sin egen lön och säger sig stå på arbetarnas sida, men tar beslut och agerar helt tvär om.
Kan det vara så att det är ni som är löntagarnas värsta fiende med eller utan inflation?

I övrigt önskar jag en Glad och trevlig påsk till er alla.

Få det sämre för att få det bättre

Av , , Bli först att kommentera 6

Varje dag läser eller hör vi om människor som inte har pengar till hyra, till räkningar eller till mat för dagen. Barnen äter sig jättemätta på förskolan eller skolan för att slippa gå hungriga. Vuxna får välja bort nya glasögon, besöka tandläkaren eller annat som man verkligen skulle behöva för sin hälsa.
Fler barn än vanligt får höra att vi har inte råd just nu.
Allt har blivit dyrare och samhället dras inte isär, utan det fullkomligen slits isär.
Fler människor behöver ha fler än ett jobb, inte för att man vill, utan för att man helt enkelt måste. Dock kan långt ifrån alla ha mer än ett jobb på grund av tillgången på barnomsorg, möjlighet att ta sig till jobb kors och tvärs och framför allt, flera av de som tjänar minst eller inte ens har en heltid är de med tunga slitsamma jobb som kräver tid för återhämtning. Alltså flertalet LO kvinnors yrkeskategorier.

I januari kunde man läsa att Almegas (Almega är en arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag och är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv)arbetsgivarpolitiska chef tyckte såhär. Obs! Notera även, att han inte vill låta hjärtlös med sitt uttalande.
”Det finns flera skäl till att säga nej till låglönesatsningar i avtalsrörelsen” och fortsätter sedan

”Men de som tjänar minst måste få det sämre innan de kan få det bättre”

Han och hans följe anser även att Höjda löner för dem som tjänar minst gör att personer som egentligen skulle kunna studera på högskola för att få ett välbetalt arbete väljer att ta ett mindre kvalificerat arbetaryrke som är hyfsat välbetalt men utan studieskulder.
Då tränger de undan arbetslösa som inte klarar högskolestudier men som annars skulle kunna ta dessa mindre kvalificerade arbeten.
Jag undrar vilka yrken han klassar som mindre kvalificerade arbetaryrken.
Förmodligen de som städar han och hans följes hotellrum, tar hand om äldre släktingar på hemmet, tar hand om deras barn eller som blippar maten i kassan och fyller hyllorna på Systembolaget.
Alltså vi, vi inom LO yrkena. Vi som inte kan jobba hemifrån och som förlorar 20 % av veckans lön på grund av karensavdraget om vi blir sjuka.
Han arbetsgivarepolitiska chefen på Almega tycker att ett bra exempel är ett avtal där lägsta lönen är 19 000 kr är bra.

Han tycker det bra.
Jag tycker det är provocerande och jag tycker det är en direkt hälsning till alla kvinnor som jobbar inom yrken där man inte erbjuds heltid, där arbetsgivaren helt plötsligt hyvlar bort timmar av deras arbetstid. Kvinnor som generellt tjänar flera tusen kronor mindre än män.
Även En direkt hälsning till både män och kvinnor som jobbar i låglöneyrken

Skärp dej
Skärp er Almega
Skärp er Svenskt Näringsliv
Det är inte vi som ska få det sämre medans ni får det bättre. Det är vi som ska få det bättre och ni som för en gångs skull ska få det sämre.

733 699 till en hemlig vinnare

Av , , Bli först att kommentera 8

Men alltså vad är det frågan om.
773 669 kronor , mer än två årslöner för en undersköterska . Det är den summa som en hemlig person fått utbetalat i elstöd. En hemlig person som förmodligen inte gjort så många åtgärder för att minska sin elförbrukning som de flesta fått, och får göra för sin ekonomis skull.

Bor den hemlige personen inom El-område tre så har Ekot räknat fram att förbrukningen motsvarar 75 normala villors förbrukning.

Den hemlige personen skyddas av regeringen som snabbt som tusan beslutade om att elstödets mottagare skulle skyddas av sekretess.
Sjukt.
Dessutom säger försäkringskassan enligt tv4 och artikel i Aftonbladet att det har skett så många utbetalningar med elstöd att man misstänker att det gått till företag och inte till privatpersoner.!

Men jag antar att regeringen är nöjd med sekretessen på EL- stöd, en sekretess som dessutom gäller i 20 år , och att regeringen tycker att El-stödet prickat rätt målgrupp.

Jag antar att regeringen är nöjda med att barn i flera av de 75 normalvillorna får plocka på sig mer kläder i hemmet för att inte frysa och att dom barnen äter sig riktigt mätta på förskolan eller i skolan för att föräldrarna fått lägga pengarna på elräkningen istället för på mat.
Fast vi kommer aldrig få veta hur nöjda dom är, för dom har förmodligen tystnadsplikt och sekretess på sina egna tankar.

733 669 kr till en hemlig vinnare . Grattis.

Stanna hemma ?

Av , , Bli först att kommentera 8

Stanna hemma eller gå till jobbet?

Ja, det är frågan
Ska man ta sitt samhällsansvar eller ska man tänka på sig själv
Ska man ta hänsyn till andra eller se om sin egen inkomst
t

Ja, det är frågan

Enligt nyhetsrapporteringen så läggs ca 25 personer med Covid19 in på sjukhus varje dag och Folkhälsomyndigheterna beräknar att den siffran kommer öka till det dubbla minst en månad framöver.
Värt att nämna att min egen kommun Umeå hade i alla fall för tre dagar sedan landets högsta virusnivåer av covid 19 i avloppsvattnet

Ska man och eller kommer folk att stanna hemma om man känner sig lite krasslig och kan utesluta orsaken pollen?
Jag tror inte det. Jag har också full förståelse för de som kommer gå till jobbet lite småsjuka
Varför?
Jo, det är nog få som har råd att förlora 20% av veckans inkomst i karensavdraget som nu är återinfört.

De som inte har råd är oftast de med redan låga inkomster och som i många gall jobbar i kontaktyrken som vård – skola och omsorg. Som kommer i kontakt med många människor under sin arbetsdag som typ busschaufförer och lokalvårdare.

Dom kunde inte tidigare och kan inte nu heller välja att jobba hemifrån
Det nya normala är för arbetarklassen det gamla vanliga
Covid19 fortsätter att vara en klassjukdom ( förutom allt annat elände den ställer till med)
Ja, jag vet att folk i hög grad är vaccinerade och att få blir riktigt sjuka, men det är inte det som detta handlar om, det är orättvisan samt ett krav på att karensavdraget ska slopas nu och för alltid
Det är det nya normala

Kom på att jag glömt

Av , , Bli först att kommentera 5

Kom på att jag glömt att ”blogga” under en lägre tid. Tror jag måste skärpa till mej. Det är ganska skoj att skriva av sig emellanåt
Reflekterar nu över vad jag noterade på gårdagskvällens nyhetsrapportering.

TV4 nyheterna rapporterar om
en extremt hög efterfrågan från karlar i Sverige att köpa sex . Polisen ser en enorm ökning
Hallikar från andra länder skickar hit fattiga, utsatta kvinnor/flickor för här finns dom…torskarna.
Torskarna som tror och tycker dom gör kvinnorna/flickorna en tjänst och att allt är tillåtet för dom betalar för sig.
å en del betalar inte ens, dom tar vad dom ska ha ändå.
Torskarna som finns i alla skepnader, samhällsklasser, yrken och ser ut som vem som helst. Förmodligen känner vi alla en torsk utan att veta om det. Är ju inte direkt något som lyfts fram i cv:t eller vid fikabordet.
Få se nu, vad är det man säger om nödutgångarna i flygplanen. Se efter vart närmaste nödutgång finns, den kan vara bakom dej.
Samma här, se upp vart närmaste torsk finns, han kan vara bakom dej.

Skillnad på skor

Av , , Bli först att kommentera 7

Läser att @Richard Herrey tweetar om att han aldrig hört någon efterfråga familjeveckan, och att Socialdemokraterna har ”hittat” på något ingen efterfrågat
Jag tänker så här
Klart att ingen i hans kretsar efterfrågar möjligheten att vara ledig för barnens utvecklingssamtal, sjukhusbesök, kunna vara hemma när förskolan eller skolan har stängt, när fabrikens semesterstängning inte går i harmoni med sommarlovet och så vidare.
I hans krets köper man sig väl tjänsten av Nannys eller tar barnen med på kontoret, eller jobbar senare när det passar.
I mina kretsar hör jag ingen efterfråga någon som man via Rut tjänster eller andra av samhället subventionerade tjänster, kan betala för att gå ut med hunden, hjälpa till med läxläsning, sköta poolen, tvätta , städa, handla, klippa gräs och så vidare.
I hans kretsar har man förmodligen, mest troligt råd att köpa sig fri, köpa sig tid, köpa sig lugn.
Men det är helt klart skillnad på att gå i arbetsskor och att leva livet i sina gyllene skor

Han ”feministen”

Av , , Bli först att kommentera 11

Expressens nättidning 15 maj 2021
”Feminismen är det skadligaste som hänt Svensk jämställdhet” säger Paolo Roberto i en tidningsintervju
Han säger även att han är ”feminist” men menar det som ett skämt.
Säger också att Svenska feminister inte har en korrekt verklighetsbeskrivning.

Skadligaste som hänt…!
Nej jag tror att det är betydligt mer skadligt för jämställdheten i Sverige att sådana som Ni får luft, och som tar sig rätten att köpa en annan människas kropp och bidra till att utarma den människans själ. Ni använder makt. Makt över en i de flesta fall ung tjej eller en kvinna. Som en ”förlåtande, förmildrande ursäkt” använder Ni pengar.

Undrar också vilken typ av feminister det är Han och andra anser vara ”skadliga” Är det Radikalfeministerna ? Liberalfeministerna? Socialistiska feminister ? För det kan väl inte vara de feminister som
har som målsättning att kvinnor ska ha samma rättigheter och möjligheter som män och som verkar för kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter.

Fast det är klart att individer som är vana att utöva sin makt, oavsett om det är fysiskt, verbalt, ekonomiskt eller socialt kan komma att, eller uppenbarligen känner sig hotade när andra ”burrar” upp sig och börjar ta plats och ta delar av makten.
Klart man darrar och anser att det är ”farligt”

Han, säger att Han är feminist, men menar det som ett skämt. För det första är det ett dåligt skämt, men framförallt visar det på okunskap, så enkelt är det.
Tänker man fortfarande på feminister och deras metoder på 60 och 70 talet då har man missat poängen. De flesta av oss har bildat oss kunskap om dagens läge och gått vidare.
Sen påstår Han enligt artikeln i Expressen att Svenska feminister inte har en korrekt verklighetsbeskrivning.
Om det handlar om kritik mot Hans sexköp och den situationen så kan det ju vara sant. Det var Han och den Han utsatte som var i situationen. Men menar Han rent allmänt så skulle jag säga, att det är Han som ,och fler med honom som inte har en korrekt verklighetsbeskrivning.

Att ständigt vara tvåa i rättigheter, Att ha lägre lön, Att inte ha samma möjligheter. Att vara den som representerar det under representerade könet på arbetsplatsen, i styrelserummet. Att Jobba i en arbetsmiljö som är skapad av män för män. Att äga ordet som i rättssalar inte bedöms lika trovärdigt eller sant. Att vara den som ska stå ut med kladdande händer och sexuella trakasserier. Att bli utsatt för slag och övergrepp. Vara den som är rädd att vistas i samhället kvällstid med mera ,med mera. Det är verkligheten för många tjejer och kvinnor. Å den , den verkligheten är på riktigt.

Svarta rubriker med olika innehåll

Av , , Bli först att kommentera 9

Lokaltidningen en fredags eftermiddag
Ena rubriken svart som natten
”Ytterligare en avliden på Tranan”
Alltså äldreboendet i Storuman
Nu är dom fem som inte orkade
Personalen sliter, gamlingarna kämpar, isoleras och alla bara väntar, vad ska hända?, när händer det?
Hela samhället blir påverkat både av känslor och av smittan

Andra rubriken ett par centimeter bredvid
Också i svart men dock en helt annan text
” live: Västervik – Björklöven kl 19.00″. sporten sänder direkt.
Alltså ishockey .
Kul
Inga bekymmer där inte
Livet rullar på, man åker korts och tvärs i landet. Hostar, snorar, skriker och tacklar varandra som om allt var normalt.
Heja Heja ,

Hoppas allt går bra, Ni är ju starka och Ni måste få idrotta
vad skulle Ni annars göra en fredagskväll. Andra kämpar med andan i halsen, kanske drar det sista andetaget på grund av den smitta som finns runt om oss alla, alla i hela världen.
Om jag är irriterad, vill att folk ska sluta idrotta, inte fattar att allt måste rulla på, att livet är orättvist .
Jo jag är irriterad
Nej, klart folk ska få idrotta, framförallt barnen. Men att fysisk idrott med snor, svett och spott får fortsätta när alla andra ska hålla avstånd, det fattar jag fan inte. Inte ens att någon vill utsätta sig.
Jo, jag fattar och tycker att allt ska rulla på så gott det går, men just nu kanske det ska vara lite uppehåll med vissa saker.
Jo, jag vet att livet är orättvist, en del dör, andra inte