Jultips
– Starta alla jul-, mellan- och nyårsdagar med en fiberrik frukost. Du får en bra start som ger dig mättnad och hjälper till att kontrollera ditt blodsocker över hela dagen.
– Glöm inte bort mellanmålen! En apelsin och en liten näve nötter har många hemma i juletider, så gör det enkelt för dig och be om detta istället för pepparkakorna.
– Begränsa sockerintaget så att du istället känner smaken och njuter av det söta som du väl äter.
– Halvera julbordet på julafton. Rester gör att det blir för högt intag av kalorier flera dagar i rad. Det handlar inte om att du äter för mycket på just julafton, utan det viktigaste är hur du äter på årets övriga dagar. Frys in det som går att frysa in på julaftonskvällen.
– Lägg till sallad både på julbordet och de övriga juldagarna i år. Sallad brukar det generellt sett vara tunt utav på julborden, men det behövs även en dag som julafton.
– Boosta upp ditt omega-3-förråd! Ät hellre av den klara, inlagda sillen och laxen än av prinskorven och köttbullen.
– Välj rent, magert kött! Skinka med stark senap på är ett utmärkt exempel på god och nyttig julmat.
– Tänk på vad du dricker till maten och i vilka mängder du dricker det. Vatten bör finnas med som törstsläckare och övrig dryck räknas som mat.
Ha nu en riktigt God Jul allesammans!
/Lina
Leg dietist, lic personlig tränare
Mail: [email protected]
Foto: www.lisalove.se
Senaste kommentarerna