Kostbloggen

Jultips

– Starta alla jul-, mellan- och nyårsdagar med en fiberrik frukost. Du får en bra start som ger dig mättnad och hjälper till att kontrollera ditt blodsocker över hela dagen.
– Glöm inte bort mellanmålen! En apelsin och en liten näve nötter har många hemma i juletider, så gör det enkelt för dig och be om detta istället för pepparkakorna.
Begränsa sockerintaget så att du istället känner smaken och njuter av det söta som du väl äter.
Halvera julbordet på julafton. Rester gör att det blir för högt intag av kalorier flera dagar i rad. Det handlar inte om att du äter för mycket på just julafton, utan det viktigaste är hur du äter på årets övriga dagar. Frys in det som går att frysa in på julaftonskvällen.
– Lägg till sallad både på julbordet och de övriga juldagarna i år. Sallad brukar det generellt sett vara tunt utav på julborden, men det behövs även en dag som julafton.
– Boosta upp ditt omega-3-förråd! Ät hellre av den klara, inlagda sillen och laxen än av prinskorven och köttbullen.
– Välj rent, magert kött! Skinka med stark senap på är ett utmärkt exempel på god och nyttig julmat.
– Tänk på vad du dricker till maten och i vilka mängder du dricker det. Vatten bör finnas med som törstsläckare och övrig dryck räknas som mat.
 
Ha nu en riktigt God Jul allesammans!
/Lina
Leg dietist, lic personlig tränare
 

2 kommentarer

  1. Erik

    Fina tips som jag tror många kan göra gott av. 😉
    Gillar speciellt det där med att halvera julbordet.
    Tycker de är ett tips som både gynnar i det lilla och i det stora. Det gör gott för dig själv och det gör även gott för vår miljö.

    Överlag så är väl portionerna vi äter oftast för stora.
    Dra ner lite på intaget och då kan man även välja bättre produkter, som tex lokalt kött, lokala grönsaker osv. kanske är lite dyrare men det gör så stor skillnad för miljön och även för att vårda våra svenska bönder.

    Att en lokal produkt är dyrare än en produkt från Nya Zeeland har jag svårt att förstå. Men det är ju vi konsumenter som valt detta genom att handla med börsen och inte med hjärnan.

    Ursäkta denna långa kommentar, tycker bara det är ett roligt ämne.

    God jul på dig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.