Järntabletter vid järnbrist – Dosering och risker

Av , , Bli först att kommentera 1

Även ett milt fall av järnöverskott kan öka risken för hjärtinfarkt, diabetes och levercirros. Om den lämnas obehandlad kan ett järnöverskott till och med vara dödligt. Kroppen behöver dock vissa minsta nivåer av järn för att kunna upprätthålla produktionen av röda blodkroppar och syretransporten för att förebygga anemi. Av den anledningen är det viktigt att du uppfylller ditt dagliga behov av järn, men se till att hålla dig inom det rekommenderade dagliga intaget för järntillskott.

 

Doseringsanvisning för järn

Enligt Livsmedelsverket behöver vi mellan 9 och 15 gram järn per dag, där vuxna och små barn ligger närmare den nedre gränsen, och tonåringen samt kvinnor i fertil ålder ligger närmare den övre gränsen. Om du däremot har risk att drabbas för järnbristsanemi eller någan annan sjukdom kan du rekommenderas av läkare att ta tillskott så starka som 50-60mg järn per dag – men rådgör alltid med din läkare först!

 

Dosering baserat på typ av järntillskott

Beroende på vilket på av järntillskott du använder dig av kan doseringen skilja sig en del. Detta beroende på att olika typer av tillskott innehåller varierande procentandel av järn. Av denna anledningen kan dosen, eller den totala mängden mg som står på burken, av ett järntillskott variera mycket innan du når riskzonen. Till exempel Ferrofumaratillsktot innehåller 33% järn, medan järnsulfattillskott innehåller 20 procent järn och ferroglukonat endast innehåller 12% järn. Se därför till vilken typ av järntillskott du tar och dosera därefter.

 

Symptom på järnöverskott

Risken att bli förgiftad av järn när man tar järntabletter är relativt hög eftersom kroppen naturligt utsöndras väldigt lite järn och är därmed inte van vid att hantera höga doser av järn. Naturligt ackumuleras järn i kroppsvävnader och organ, som hjärtat och levern. Om du får i dig för mycket järntillskott kan du få biverkningar som illamående, kräkningar, förstoppning, diarré eller buksmärta. Om du skulle få i dig väldigt höga doser järn kan du dessutom få vätska i lungorna, blodig avföring, metallisk smak i munnen och i värsta fall feber, kraftig huvudvärk eller till och med hamna i koma. Om du skulle känna av något av dessa symptom efter att ha tagit järntabletter bör du genast uppsöka läkare.

 

Vill du veta mer om järn: Läs mer här: Järn, järntillskott och järntabletter

Bli först att kommentera

K2 Vitamin – fördelar och nackdelar

Av , , Bli först att kommentera 2

Om det finns en enda vitamin du behöver veta mer om, är det vitamin K2. Det första skälet är du antagligen inte får tillräckligt. Det andra är att det inte får den uppmärksamhet den förtjänar, och det är verkligen svårt att hitta tillförlitlig och enkel att använda information om det.

Denna artikel är tänkt att ändra på det. Det börjar genom att lära dig allt du behöver veta om vitamin, inklusive dess fördelar, hur mycket du behöver, och hur man kan få det från mat. Den innehåller delbara infographics att göra begreppen roligt och lätt att förstå. Slutligen ger det recensioner av de tillgängliga kosttillskott och en sökbar databas av K2 vitamin innehållet i livsmedel som inte kan hittas någon annanstans.

K-vitamin är en mycket viktig näringsämne vi behöver för vårt blod och benhälsa. K-vitamin är viktigt för blodproppar och för att reglera blodflödet i fall av skada som ett sår, där vi vill vårt blod att koagulera för att förhindra att förlora alltför mycket. Å andra sidan, vitamin K reglerar också blodflödet på en daglig basis för att förhindra att koagulering när vi inte vill. K-vitamin är också nödvändigt för att upprätthålla friska ben, eftersom det hjälper till att skydda benen och hindra dem från att bryta eller fraktur.

 

Grön, bladgrönsaker är den bästa källan till vitamin K. Hos vuxna och barn, tarmbakterier tillverka en stor del av vitamin K som krävs.

Fördelar med vitamin K2

 • Normal leverfunktion
 • Tillåter kalciumjoner för att binda
 • Vitamin K är involverat i syntesen av proteiner C och S
 • försiktighetsåtgärder
 • GRAS- allmänt erkänd som säker. Inga biverkningar, biverkningar eller överdosering symtom förväntas när det tas inom de rekommenderade mängderna.
 • Inga biverkningar har rapporterats som en följd av att ta vitamin K tillskott under graviditet eller amning.

 

Syntetiskt vitamin K (menadion) kan orsaka leverskada och bristning av röda blodkroppar (hemolys) vid stora doser och i människor med glukos-6-fosfat hydrogenas (G6PD) brist.

Patienter som tar Waran (warfarin): VitaminK inaktiverar läkemedlets funktion; Coumadin stör Vitamin K-syntes. Phylloquinone- den naturliga vegetabiliska form av vitamin K- har inte satts i samband med några andra biverkningar.

 

Läs mer om Vitamin K2: Vitamin K2 – Tabletter, tillskott och information

Bli först att kommentera

Fördelar med betakarotentillskott

Av , , Bli först att kommentera 1

Betakaroten

Betakaroten är ett rödorange pigment som återfinns i frutk och grönt, framförallt i morötter och andra färgglada grönsaker. Namnet betakaroten kommer från grekiska ordet ”beta ”och det latinska ”carota” (morot). Det är det orange/gula pigmentet som ger grönsaker sina starka färger. H. Wachenroder lyckades kristallisera betakaroten från morötter 1831 och kom då på namnet karoten.

Den mänskliga kroppen gör om betakaroten till vitamin A – betakaroten är ett förstadium till vitamin A. Vi behöver vitamin A för en hälsosam hy och slemhinnor, för vårt immunsystem och för bra syn. Betakaroten i sig självt är inget essentiellt näringsämne, men vitamin A är det.

Betakaroten är en antioxidant

Betakaroten, liksom alla andra karotenider, är en antioxidant. En antioxidant är en substans som hämmar oxidationen av andra molekyler – det skyddar alltså kroppen från fria radikaler. Fria radikaler kan skada celler genom oxidation. Så småningom kan de skador som orsakas av fria radikaler orsaka flera kroniska sjukdomar.

Flera studier har visat att antioxidanter hjälper människors immunsystem, skyddar mot fria radikaler och minskar risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Vissa studier har även antytt att de som konsumerar minst fyra dagliga portioner av betakarotenrika frukter och grönsaker markant minskar risken för att drabbas av cancer och hjärt- och kärlsjukdomar

Vill du veta mer om betakaroten och betakarotentillskott?  Betakaroten, betakarotentabletter och betakarotentillskott

Bli först att kommentera

Magnesiumtillskott – Bluff eller förändring på riktigt?

Av , , 2 kommentarer 3

Det har blivit vanligt på sistone att människor upplever symptom som tyder på magnesiumbrist. Dessa kan vara allt från trötthet, sömnproblem till kram i benen. Magnesium har även visat betydande bevis för att behandla symtom på astma, högt blodtryck, aerob träning och muskel syresättning. Även om det är en analys som det fortfarande utförs tester kring för att testa magnesiumets effektivitet för behandling av sjukdomar och brister i andra delar av kroppen kan det ses som bevis att många läkare och vårdpersonal vittnar om de positiva upplevelser som magnesiumtillskott resulterar i.

Magnesium är definitivt effektivt om du upplever symptom relaterade till det som nämnts ovan. Däremot har tillskott med magnesium för att öka din totala prestanda ännu inte riktigt gått att bevisa. Men det finns ett antal olika typer av magnesium och många är inte mycket biotillgängliga (d.v.s. din kropp kan inte absorbera magnesiumet ordentligt). På grund av detta beror det på hur effektivt magnesiumtillskottet och på hur mycket din kropp kan absorbera. Magnesium är en av de mest dominerande elektrolyter i våra kroppar som spelar en viktig roll för att säkerställa att alla våra biologiska processer regleras korrekt. Upplever vi en brist på magnesium kan det leda till en matris av symtom som inte är exklusivt för magnesiumbrister vilket även gör det svårt att upptäcka. Du bör alltid kontakta en läkare innan du sätter igång med att lägga till nya kosttillskott i din kost.

Slutsats: Det kan mycket väl vara värt att testa att ta exempelvis magnesiumtabletter under en månad eller två för att på så sätt se om man upplever några resultat eller förändringar i kroppen. Tillskottet är heller inte dyrt vilket är bra för plånboken och möjliggör en testmånad utan några direkta konsekvenser.

Vill du veta mer om magnesium, magnesiumbrist, magnesiumtillskott? Klicka här: magnesiumtabletter

traningsberra

2 kommentarer

Vilken nytta gör zinktillskott?

Av , , Bli först att kommentera 2

Zink är en metall och kallas för ett essentiellt spårämne, eftersom endast mycket små mängder är nödvändiga för människors hälsa. Zinktillskott används för behandling och förebyggande av zinkbrist och dess konsekvenser, som bland annat innefattar hämmad tillväxt, diarré och långsam sårläkning.

Det används också för att stärka immunförsvaret, behandla vanlig förkylning och återkommande öroninfektioner och för att förhindra luftvägsinfektioner. Det kan även användas vid parasitsjukdomar och malaria.

Vissa människor använder zink för en ögonsjukdom som kallas makuladegeneration, för nattblindhet, och för grå starr. Det används också för astma, diabetes, högt blodtryck, AIDS och diverse hudåkommor som psoriasis, eksem och acne.

Zink kan även användas vid godartad prostataförstoring, manlig infertilitet, erektil dysfunktion, benskörhet,  reumatoid artrit och muskelkramper i samband med leversjukdom.  Vissa idrottsmän använder zink för att förbättra prestationsförmågan och styrkan.

Vill du veta mer om zink: Zinktabletter

Bli först att kommentera

Sojaprotein – bra eller dåligt?

Av , , Bli först att kommentera 2

Sojaprotein är en vanlig källa för icke-animaliska proteintillskott och används i många tillskott för att bränna fett och för att bygga muskler. Och soja kan även ha vissa andra positiva effekter på hälsan, framförallt för kvinnor. Vissa hävdar till och med att det är det bästa proteinpulvret

Soja är den enda växtbaserade proteinkällan som innehåller alla essentiella aminosyror, vilket gör det till ett fullvärdigt protein. Av denna anledning är sojaprotein väldigt populärt bland vegatarianer och veganer. Sojaprotein blandas vanligen med vatten, mjölk eller juice till en shake eller smoothie.

Att äta sojaprotein på en daglig basis kan bidra till att förbättra dina kolesterolvärden, vilket i sin tur leder till minskade risker för hjärt- och kärlsjukdomar. Vissa studier pekar även på att sojaprotein kan lindra symptomen vid klimakteriet.

Men tyvärr finns det även vissa risker med sojaprotein. Det finns inga studier på vad ett långsiktigt intag av sojaprotein innebär för hälsan och vissa forskare tror att det kan ha ett samband med ökad risk för endometriehyperplasi, vilket i sin tur kan leda till cancer.

Vill du veta mer om olika proteiner? Mer info: proteinpulver 

Bli först att kommentera

Kom igång med träningen på 7 dagar – dag 7

Av , , 1 kommentar 1

Då var vid äntligen framme vid dag 7 av 7 – slutet gott allting gott? Nja även om det är slutet på det här programmet så är det väl egentligen bara början av förändringen av ditt liv.

Jag har skrivit de här inläggen av två anledningar egentligen. För det första för att du ska kunna skapa en grund att stå på så att du kan känna att du verkligen kan lyckas med träningen – för det kan du! Det spelar ingen roll vilken kroppsform du har, om målet är att gå ner 5kg eller 50kg, eller om du vill bygga muskler och öka vikten med 10kg. För det andra är att du ska sätta upp tydliga mål. Det här är inte tanken att vara något tillfälligt du följer ett par veckor efter nyår utan en introduktion till en sundare livsstil.

 

Bränna fett

Om målet med träningen är att bränna fett så läs detta stycke, annars kan du, om du vill, hoppa ner till sektionen bygga muskler. Egentligen kan man summera träningen när man vill bränna fett i två enkla punkter – konditionsträning och diet. Mer konditionsträning gör att du bränner mer kalorier varje dag och genom att äta mindre kommer du också gå ner i vikt.

 

Bygga muskler

Om du gillar att få träningsvärk och verkligen känna att du har gjort nytta så är det muskelbyggarprogrammen du är ute efter – även om träningsvärk i sig inte är någon bra mätare på att du tränat bra. Om du är överviktigt kanske det är bättre att börja med ett program för att bränna fett och när du har en vikt du känner dig nöjd med gå på ett program för att bygga muskler.

Läs mer: Bästa kosttillskotten för att bygga muskler

 

Vägen framåt

Oavsett vilken riktning du väljer efter detta, vilket program du följer, om du tar hjälp av en coach och om du följer en speciell diet så kom ihåg att det finns många alternativ. Om du känner att något inte passar dig så ge inte upp – testa en annan träningsform. Och sätt inte alltför svåra mål. Fokusera på ett realistiskt mål och när du väl når det så sätt upp ett nytt mål. Gå framåt med små steg.

 

Så vad har vi lärt oss hittils?

 • Sätt upp mål med träningen, både långsiktiga och dagliga
 • Sov tillräckligt varje natt (7-8 timmar)
 • Drick mycket vatten varje dag, åtminstone 6 glas
 • Inkludera mycket protein varje måltid
 • Ät mycket grönsaker varje måltid
 • Gå promenader på ca 20min de dagar du inte tränar
 • Undvik all form av skräpmat
 • Testa proteintillskott. Om du vill bygga muskler känns det väl naturligt men även om du vill bränna fett så gör extra protein gott.

 

Från och med nu så är du fri att göra vad du vill. Hitta ett träningsprogram och/eller en träningsform som du gillar. Att slita med något som man inte tycker är roligt fungerar aldrig i längden. Och försök också hitta en träningspartner. Det underlättar att hålla motivationen uppe och inte tänka tankar som ”Jag hoppar över träningen bara idag”.

 

Här finns en lista på bra träningsprogram: http://www.styrkelabbet.se/traningsprogram/

1 kommentar

Kom igång med träningen på 7 dagar – dag 6

Av , , 2 kommentarer 2

Då var vi framme vid näst sista dagen på programmet. Dags för lite konditionsträning – ut och spring! Men naturligtvis finns det många former av konditionsträning så om du inte tycker om att springa kan du istället cykla, simma eller använda vikter – ja hitta på något som du tycker är roligt.

De flesta människorna tänker på en lång löprunda när de hör konditionsträning där intensiteten i träningen vanligtvis spelar mindre roll utan det är längden man fokuserar på. Men tyvärr är det sättet inte det mest effektiva när det kommer till att bränna fett. Kanske är det kalorimätaren på träningscykeln som är boven i dramat och som får en att tro att längre är bättre. Att springa i flera timmar kan jämföras med att man gör hundratals reps på gymmet – mer arbete betyder inte alltid bättre resultat.

Det bästa för att bränna fett är istället intervallträning med hög intensitet. Intervallträning kommer i många former och är inte begränsat till löpträning. Till exempel kan du växla mellan att ge järnet en kort period (mellan 10-20 sekunder) och sen vila dubbla den perioden (20-40 sekunder). Repetera detta under 8-10 minuter så är du klar sen.

2 kommentarer

Kom igång med träningen på 7 dagar – dag 5

Av , , Bli först att kommentera 1

Vi är inne på femte dagen nu och ännu har vi inte kommit in på en viktig detalj. Exakt hur man ska planera sina måltider. Eller i alla fall inte mer än att du ska äta mycket grönsaker och protein.

Men det är ändå grunden till hur du ska lägga upp alla måltider. Sedan beror det mycket på om det är en dag du tränar eller inte. Dagar du tränar måste du äta mer kolhydrater. Nedan kommer en lista på ungefär hur man ska lägga upp kosten på en tränings- respektive vilodag:

Träningsdag:

 • Ät protein och grönsaker vid varje mål
 • Ät kolhydrater strax före träningen
 • Ät protein och icke-processade kolhydrater efter träningen. (t.ex. ris, potatis)

Vilodag:

 • Ät protein och grönsaker vid varje mål
 • Ät kolhydrater med stärkelse. Ät mer frukt istället.
 • Se till att få i dig tillräckligt med fett. Ät ägg, fet fisk (t.ex. lax), avokado, nötter och mandlar.

 

Om du känner att du har svårt att få i dig tillräckligt med protein via den vanliga kosten kan man komplettera med ett kosttillskott, som ett proteinpulver eller en proteinbar. Proteinpulver kommer i en mängd olika former där den mest populära, och i min mening den bästa, är vassleprotein.

Är ett dyrt proteinpulver bättre? Vilket proteinpulver är bäst? Läs mer här: billigt proteinpulver

 

Dagens träningsprogram ser ut enligt följande:

-          Marklyft (2×12 reps)

-          Squats med skivstång (2×12 reps)

-          Stående hantelpress (2×12 reps)

-          Plankan (2x 30-60 sekunder)

Bli först att kommentera

Kom igång med träningen på 7 dagar – dag 4

Av , , Bli först att kommentera 4

Då var vid framme vid dag 4 – dags att ta tag i kosten på allvar. Många går omkring och tänker varför ska jag oroa om något som bara innehåller ett par hundra kalorier. Men matvanor är ofta ett större problem än motion när det kommer till att gå ner i vikt. Och tyvärr är det ofta mycket svårare att ändra på sina matvanor än att börja träna. Kosten är alltså viktigt, men det betyder inte att man måste banta eller gå på någon konstig diet. Du kan fortfarande äta mycket – men ät rätt saker.

Frukt och grönt – Här spelar det inte så stor roll vad man väljer. Färska, frysta, ja vilken form som helst går bra. Undvik dock grönsaker som kommer i färdiga såser eller med tillsatt socker.

Protein – Nötkött, fläskkött, fågel, ägg, fisk och skaldjur är alla bra alternativ. Så länge du får i dig mycket protein varje måltid spelar det mindre roll var den kommer ifrån. Ät något som du tycker om.

Mejeri – Ost, keso, mjölk och yoghurt (helst grekisk då den har högre proteinhalt) går alla bra. Undvik dock fruktvarianter då de ofta innehåller mycket tillsatt socker.

Kolhydrater – Många dieter förespråkar att skippa kolhydrater helt, men det är absolut inte ett måste. Ät bra kolhydrater som potatis, ris, quinoa, havregryn och bönor. Du kan även äta ljust bröd och pasta – men försök hålla nere på det så mycket som möjligt

Men vad ska jag dricka då? – Svar: vatten. Och sen mer vatten. Merparten av alla drycker är inte hälsosamma och bör därför undvikas. Kaffe, te och mjölk är däremot bra alternativ. Även vissa juicer kan vara bra, men se upp med tillsatt socker.

 

Det blir alltså en vilodag efter gårdagens träning och fokusera på kosten istället. Dagens mål blir enligt följande:

 • Skippa all skräpmat
 • Se till att få i dig tillräckligt med protein – minst 1g protein per kilo kroppsvikt. Om du inte inte får i dig tillräckligt via maten kan du istället ta ett proteintillskott, till exempel ett proteinpulver
 • Gå en 20 minuters promenad. Lätt träning som en promenad kan snabba på återhämtningen av musklerna.
Bli först att kommentera