50 nyanser av livet som pensionär

Byråkrati

Då och då hör jag människor klaga på den svenska byråkratin. Jag kan berätta att den svenska byråkratin är i det närmaste obefintlig i jämförelse med den som finns t ex här i emiraten.
När jag anlände förra veckan, gick jag glad i hågen till den statliga operatören Etisalat för att skaffa Internet till lägenheten. Mannen bakom disken bad om mitt pass för att kontrollera att det hade den stämpel och det klistermärke, som visade att jag var en ’resident’. Tyvärr saknades den stämpeln och märket eftersom det tar sin tid att fixa det.
För några dagar sedan när Kalle, min svenske golfpro, anlände till Dubais internationella flygplats, skulle han hämta ut vår hyrbil och köra hit till Al Hamra. Vad hände? Jo, han fick inte ut någon hyrbil för hans pass visade att han har arbetstillsånd här, men passet saknade den stämpel som visade att han är en ’resident’. Då måste man ha ett ’lokalt’ körkort för att få hyra bil. Är man turist med 30 dagars visum, får man hyra bil om man kan uppvisa ett svenskt eller internationellt körkort.
Så varför hade vi inte ordnat upp detta i förväg? Helt enkelt för att man måste infinna sig personligen för att kunna göra det. Arbetstillstånd går att fixa innan man anländer hit, men inte ett intyg att man är en ’resident’. Till råga på eländet är det dessutom Eid, en muslimsk högtid, vilket innebär att många institutioner är stängda denna vecka. Först på söndag kan vi därför genomgå obligatorisk läkarundersökning och ansöka om ’lokalt’ körkort. Sen kan vi skaffa både det ena och det andra. Om man inte vill åka taxi hela tiden är det nödvändigt med bil för att ta sig mellan orterna här. Kameler funkar inte i denna öken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.