50 nyanser av livet som pensionär

Dubai IRL

Staden Dubai är huvudstad i emiratet Dubai, som är ett av de 7 emirat som ingår i Förenade Emiraten. Infödda ’emiratier’ utgör bara 15 % av Dubais befolkning.
Igår var det dags att möta Dubai på riktigt. Jag har sett rätt många dokumentärer om Dubai, men plötsligt befann jag mig mitt bland alla dess välkända byggnader och monument, som jag hittills bara hade sett på bild. Det kändes nästan som om jag varit här tidigare. Där låg Burj Khalifa, ca 830 m högt och världens högsta byggnad, Burj Al Arab, det sjustjärniga hotellet som ser ut som ett svällande segel, Jumeirah, Dubais Beverly Hills med eleganta shoppinggallerior, parker vid vattnet och lyxiga hotell och Dubai Marina, världens största konstgjorda marina med hundratals skyskrapor, topphotell och restauranger, som byggts under de senaste tio åren. Innan fanns här ingenting, vilket är svårt att föreställa sig.
Inga träd växer dock till himlen. 2008 drabbades Dubai av lågkonjunktur och många planerade ’underverk’ avbröts eller startade aldrig. Vem har t ex inte förundrats över Palm Jumeirah, en konstgjord ö i form av en palm? Det är den enda palmen som byggts klar av de palmer som planerats. Palm Jebel Ali är idag bara en övergiven jättestor ’sandhög’, som skjuter ut i havet och för Palm Deira avbröts allt byggande 2011. Det publiceras regelbundet rapporter som säger att öarna sakta håller på att sjunka.
Dubai är en riktig ’värsting’. Har du förresten lust att möta poliser i Lamborghini eller Ferrari? Då är Dubai platsen för dig. Eller har du behov av en guldautomat? Åk i så fall till Burj Khalifa! Om du planerar att gå ner mycket i vikt är detta också en plats för dig. För att bekämpa den tilltagande fetman bland emiratens befolkning belönas den som går ner mest i vikt under 30 dagar med guld. Gå ner minst 2 kg så får du 1 gram guld per kilo! Men hur lätt är det att banta, där nästan alla hotell med självaktning kör med ’feta bruncherbjudanden’? Du får äta och dricka så mycket du bara orkar till specialpris.
Gillar du lyx och flärd? Då har du flera eleganta affärsgallerior att välja mellan. Inne i Emirates’ Mall finns dessutom en imponerande konstgjord skidbacke. Undrar vad den kostar att driva per dag. I Dubai Mall finns ca 1300 exklusiva butiker med en ständig ström av köpsugna kunder på jakt efter märkeskläder och lyxartiklar. Men smakar det så kostar det. Att ligga på topp i Dubai är inte billigt och antagligen rätt jobbigt, om man ska hinna hänga med hela tiden. Det är i alla fall intressant att strosa omkring där en stund och sedan konstatera att Umeås gallerior och affärer passar både min plånbok och min livsstil bättre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.