50 nyanser av livet som pensionär

’Alkoholskatteavdrag’

Muslimer är i regel mycket trogna sin religion och dricker därför inte alkohol. Det innebär ingalunda att man inte kan köpa alkohol i muslimska länder.
För något år sedan råkade jag höra en expedit på Arlanda ’Duty Free’ förklara för en resenär på väg till Egypten att i Egypten gick det inte att köpa alkohol. Jag gick fram till henne och påpekade att det inte var sant. I det informationssamhälle som vi svenskar idag lever i, borde man kunna förvänta sig att personalen på en så modern flygplats vet vad de talar om. Eller är det kanske mer lönsamt för kommersen där att köra med ’skrönor’?
När mina golfgäster anländer, har de ofta med sig ’bag in boxes’ och andra alkoholvaror, som de köpt på t ex Arlanda eller på flyget. I emiraten finns det i alla fall affärer som säljer alkohol, så idag gjorde jag ett studiebesök på det lokala ’Systemet’ här. Bakom diskreta bruna plåtdörrar utan reklam dolde sig en riktigt välsorterad butik. Jag frågade personalen vad jag måste ha för att handla där. Jag trodde att jag måste visa pass eller annan ID. ”Pengar” svarade de och skrattade!
Som den svensk jag är, gick jag runt, tittade på priserna och jämförde dem med de priser jag sett på Arlanda och andra platser jag jobbat på. Döm om min förvåning när jag såg att t ex en flaska Absolut vodka oavsett smaksättning kostade bara drygt hundralappen! Brittiskt gin kostade ca 65 kronor och bra whisky ungefär lika mycket.
I nästa rum fanns viner som vi hittar på Systemet. De var också klart billigare här. En Drostdy Hof ’bag in box’ kostade ca 110 kr och många av de vanligaste vinerna hemma kostade här ca 50 kronor per flaska.
När jag berättade detta för mina gäster sa de spontant: ”Då måste vi gå dit och handla och ta med oss hem! Vi kan packa ner det i våra resväskor.” En rätt vanlig slutsats är att ju mer billig skattefri alkohol vi köper, desto mer tjänar vi. Dessutom tilltalas vi svenskar av alla sorters skatteavdrag.
Eftersom jag bara äter och dricker det jag tycker smakar gott, kan jag inte tjäna några pengar på att köpa billig skattefri alkohol:O) För ett par årtionden sen, när jag var bortbjuden på middag, fick jag ofta förklara varför jag inte drack alkohol. Idag händer det inte ofta att någon kommenterar det, kanske för att mina vänner och bekanta redan vet att jag inte dricker eller för att fler än jag idag inte gärna dricker vin eller sprit. Däremot använder jag då och då alkhol i matlagning för att sätta en extra ’touch’ på maten. Vin och sprit smakar betydligt bättre i mat än i glas om du frågar mig.

En kommentar

  1. Daniel

    Ah, denna svenska besatthet av alkohol. Så gammeldags, så onödig. Svensk tradition dikterar ju att man inte kan ha roligt utan att supa, det är inte fest förrän nån tant spyr i en rabatt och gubbarna står och fyllepissar på varandra. Den som är fullast har roligast, och den som hinner först till att bli helt redlös vinner!

    Patetiskt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.