50 nyanser av livet som pensionär

På väg

På sistone har det skrivits och talats mycket om de demonstrationer och protester som kvinnor i Saudiarabien genomför då och då för att få köra bil. De kan tydligen få lära sig att köra bil, men de får inga körkort. Därmed kan de i praktiken inte använda sina körkunskaper. För ett par veckor sedan var det dags för protester och demonstrationer igen. Ett antal modiga kvinnor körde omkring i Riyadh trots att de blivit varnade för att de skulle straffas för detta. De lät sig t o m fotograferas och intervjuas av internationella journalister. Hur det gått med bestraffningen vet jag inte.
Innan jag åkte hit, var det många av mina vänner och bekanta som skakade på huvudet, när jag berättade att jag skulle köra bil här i emiraten. Jag visste att det är tillåtet för kvinnor att köra bil här och skaffade därför ett internationellt körkort. Det var fullständigt bortkastat.
Några dagar efter min ankomst hit skulle jag hämta ut en hyrbil på Hertz lokalkontor i Al Hamra. Där blev det tvärstopp. Mitt företag hade beställt den genom Hertz stockholmskontor. Vad de i Sverige inte visste var att jag måste ha ett inhemskt körkort för att få köra bil eftersom jag har ett ’resident visa’. På ett vanligt turistvisum får man köra på sitt svenska körkort under den månad som visumet gäller.
Som den rationella svenska kvinna jag är, tänkte jag att då skaffar jag det. Stopp igen! För att kunna få ut ett lokalt körkort, måste alla ID-handlingar och stämplar vara klara och införda i passet. För att få detta gjort måste man ha ett antal andra dokument klara, genomgå en läkarundersökning, fotas igen och lämna fingeravtryck. Sedan tar det en vecka innan man personligen kan infinna sig med alla dokument samt pass på ’Road and Transport Agency’. Där gick det tack och lov som en dans. Jag betalade ca 800 kronor kontant och fick mitt lokala körkort i handen. Kortet är förresten mycket snyggare än mitt svenska körkort.
Så nu kör jag omkring i ’egen’ bil här nere, vilket underlättar eftersom lokaltrafiken, om den alls existerar, inte fungerar som hemma. Det jobbiga är trafiksituationen; många filer och fullständigt sanslösa hastigheter och spektaulära filbyten. Det händer också att man möter ett och annat fordon, som kommer körande mot trafiken. Jag har inget emot litet spänning och äventyr, men jag är inte villig att satsa livet för att få uppleva det.
Då bensinen kostar under 3 kronor per liter, har araberna också råd att köra omkring i mycket stora bilar, oftast av jeepmodell. Hummer är inte ovanlig här. Arabemiraten ligger i topp ifråga om antal dödsoffer och skadade i trafiken, så det gäller att vara koncentrerad och ta det lugnt. Jag har ingen lust att hamna i klammer med rättvisan här och vill komma hem i ungefär samma skick som jag var i, när jag reste hit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.