50 nyanser av livet som pensionär

50 nyanser av grått

Har du undrat över titeln på min blogg? Den är en travesti på E L James romantriologi Fifty Shades of Grey, en erotisk bästsäljare som slagit världen med häpnad. Förra hösten hade den sålt i 40 miljoner ex och toppade många boklistor.
E L James utvecklade ’konceptet’ genom att börja designa och sälja de sexleksaker som förekommer i böckerna. Svenska tidningar rapporterde i vintras att flera ’sexshoppar’ i Stocholm hade inrättat särskilda Fifty Shadesavdelningar. De berättade att de fått många nya kunder och att efterfrågan på deras produkter ökat dramatiskt, särskilt bland äldre kvinnor. Låter inte det hoppfullt?

Jag var tonåring på 60-talet. Liksom många av mina jämnåriga åkte jag utomlands och jobbade på sommarloven. När ungdomar i t ex England hörde att jag var svenska, kom alltid ’den svenska synden’ upp till diskussion. Tillgången på P-piller bidrog säkerligen till större sexuell frihet för oss, men vad vi gjorde ganska öppet, gjorde nog engelska ungdomar också fast bakom låsta dörrar. Inte minst Ingmar Bergmans Tystnaden väckte uppmärksamhet och bidrog till att svenskarnas liberala inställning till sex blev känd utomlands.
Det ljuva 60-talet hade många spännande inslag t ex högertrafik och miljonprogrammet, framstegsoptimism, Beatles, modeikonen Mary Quant, mods och rockers, vänstervågen och 68-revolutionen för att bara nämna några företeelser. Det var spännande att vara ung då och få ta del av allt det nya. ”Those were the days my friend, we thought they’d never end”. Ålderdom fanns inte.
50 år senare kan jag konstatera att sex fortfarande fascinerar. I dagens kvällstidningar verkar sex vara ett outtömligt ämne. Nästan varje dag har de någon artikel t ex om hur man säkrast eller lättast tillfredställer henne, honom eller sig själv. Malena Ivarsson borde ha överlevt sig själv nu, men hon håller sig envist kvar och bistår med råd. Jag börjar misstänka att artiklarna återanvänds.
Som av en händelse läste jag i förrgår i VK:s nätbilaga att dagens 70-åringar har mer sex och är lyckligare i sina äktenskap än vad 70-åringarna var för 30–40 år sedan. Det låter uppmuntrande. Men hur är tillgången på sex för alla 70-åringar som inte lever i äktenskap? Och vad kan de göra för att få uppleva mer sex? Den tekniska sidan av sex kan man kanske fixa med hjälp av sexleksaker, men hur fixar man den fysiska närheten, som är så viktig för vårt välbefinnande? Det ska bli spännande att se om antalet äldre damer som köper sexleksaker fortsätter att öka. Om männen hakar på den trenden, kan det bli riktigt spännande att bli 70-åring;O)

En kommentar

  1. Daniel

    EL James har ingenting med sexrevolutionen att göra och hon har verkligen inte designat nånting. Att diverse krystade tanter vågar sig ut i verkligheten är inte hennes förtjänst – hon vågar ju inte ens prata om det och när helst hennes bok kommer på tal i intervjuer blir hon ju supergenerad och börjar fnittra nervöst.

    Hela grejen är patetisk, att man ska behöva en usel bok för att få nåt slags gnista i sexlivet. Visar bara vilka fnösken till människor vi blivit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.