50 nyanser av livet som pensionär

Störst, högst, längst och dyrast

Dubai är superlativens stad. Här finns t ex det största köpcentrumet, den högsta byggnaden och de dyraste hotellsviterna i världen. Det är något av ett drömland för byggare; stor tillgång på mark, generösa byggregler och mycket få byggnadspolitiska hinder. Dubai har blivit ett sorts arkitekturens Mecka, där det mesta är möjligt.

Men inga träd växer till himlen. 2007 började Dubais ekonomi svikta och krisen blev ett faktum. Fastighetsmarknaden rasade och över hela regionen avstannade byggandet. Många byggen har ännu inte kommit igång igen utan står där som halvfärdiga ’spökmonument’.

Nu verkar de 6 magra åren vara över för Dubai. Enligt dagstidningen Gulf News är emiratets ekonomiska tillväxt i år nästan 5 %, den bästa siffran på 6 år. Tillverkning och turism står för en stor del av ökningen. Dubai fortsätter också att stärka sin ställning som ett regionalt och globalt centrum för handel och ekonomi. Tack vare den ekonomiska tillväxten stärks både enskildas och företags köpkraft och fler jobb skapas.

Ett tecken på att bättre tider nu stundar är byggandet av emiratens längsta Corniche, ’strandpromenad’, som ska byggas längs Dubai Creek. Jumeirah Corniche ska bli 14 km lång, ha ett 5 meter brett promenadstråk och ett 4 meter brett joggingstråk. Byggtiden är beräknad till 12 månader.

Syftet med denna strandpromenad är att ”göra folk lyckliga och erbjuda livskvalitet samt att bygga friskt humankapital genom att tillhandahålla en idealisk miljö som möjliggör detta.” Man betonar hur viktigt det är med fysisk aktivitet för att människor ska hålla sig friska och kunna producera. Parker, stränder och andra attraktioner kommer också att skapas här, t ex ställen där man kan ro, simma, cykla m m. Förhoppningen är att kunna locka både individer och familjer för att bidra till ökad fysisk hälsa och välbefinnande .

Eftersom jag bott i Umeå i många år, ser jag kanske inte Dubais satsning på ökad fysisk aktivitet och hälsa hos befolkningen som någon världssensation. Det sensationella är storleken på Dubais satsning, snabbheten att genomföra projektet och den generösa budgeten. Här sitter inget fast i pengar, långdragna byggprocesser eller krångliga regler. Tänk, om Umeå hade haft samma förutsättningar! Vilken tillgång en Corniche från Backen till Strömpilen hade varit för kulturhuvudstadsåret!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.