50 nyanser av livet som pensionär

Äktenskapsutbildning

I Saudiarabien oroas man av det stigande antalet skilsmässor. Kyrkans män och de lärde vill därför införa en obligatorisk äktenskapsutbildning för unga par innan de gifter sig.
Saudiarabien är ett ganska slutet land, som jag vet mycket litet om. Nu har jag dock chansen att lära mig litet mer om landet utifrån de artiklar jag kan läsa i dagstidningar här nere. För några dagar sedan hittade jag en intressant artikel om skilsmässostatistik i Saudi. Jag visste inte ens att man tillät skilsmässa där.
Enligt tidningsartikeln i Gulf News förekom det 2012 mer än 30 000 skilsmässor i Saudi. Det innebär att 2,5 % av de saudiska männen över 15 år skilde sig. Bara Bahrain har fler skilsmässor (2,7 %). Siffrorna publiceras av Justitiedepartementet och visar att i 90 % av skilsmässorna är det en saudisk man som skiljer sig från en saudisk kvinna.
De saudiska myndigheterna vill nu göra något för att vända skilsmässotrenden. I ett land som uppmuntrar att man gifter sig tidigt och där tradition och kulturella mönster är starka, är det svårt att åstadkomma förändring.
1968 skilde sig 2,7 % i Sverige. Idag lär den siffran vara många gånger högre. Borde vi kanske också införa en äktenskapsutbildning? Jag hör ibland människor säga att man skiljer sig alldeles för lättvindigt i Sverige. Mitt intryck är att man ofta flyttar ihop eller gifter sig alldeles för lättvindigt. När passionen slår till, får förnuftet stå tillbaka. Vem tänker då på att dra upp riktlinjer och samarbetsavtal m m? Ändå är det säkerligen mycket lättare att komma överens när man är som mest förälskad än när man är på väg att skiljas och saknar viljan att kompromissa och vara generös mot varandra. Då behöver man ofta hjälp av en advokat att skriva det avtal man borde ha skrivit innan man gifte sig.
”Deras ögon möttes, deras läppar möttes, deras advokater möttes”, brukar man skämtsamt säga. Många av oss har gått igenom dessa stadier och upplevt hur jobbiga de är, inte minst för de barn som berörs. Varför inte investera litet av de pengar och den energi vi idag lägger på själva bröllpet i en frivillig äktenskapsutbildning, som förebereder och rustar oss inför äktenskapet? En äktenskapsutbildning skulle kanske hjälpa oss att hantera de svårigheter och kriser ett äktenskap kan innebära.

Avslutningsvis kan jag berätta att här i Förenade Arabemiraten finns en Äktenskapsfond som ger ett bidrag på ca 140 000 kronor till varje emiratiskt par som ska gifta sig. Syftet är att öka, uppmuntra och upprätthålla giftermål mellan invånare i Emiraten samt att hjälpa de nygifta med bröllopskostnader och andra ekonomiska åtaganden, som ett giftermål ofta innebär. Ett krav är att brudparet deltar i fondens utbildning, som förbereder dem för äktenskapet. Utbildningen tar upp sociala, ekonomiska och kulturella frågor och ämnen. Fonden ger också familjerådgivning och terapi för att stödja och stärka familjen och därmed samhället.  Forewarned is forearmed.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.