50 nyanser av livet som pensionär

Kvinnorna protesterar, kvinnorna har fått nog

Mina vänner frågar mig då och då om kvinnans ställning här i Emiraten. Måste de bära ’abayah’ eller ’niqab’? Hur många hustrur får en muslimsk man ha?

Det är svårt att komma i kontakt med emiratiska kvinnor. Man stöter på dem på allmänna platser och i affärer. De är sällan ensamma. Unga kvinnor ses i grupper av jämnåriga och har oftast långa svarta ’abayahs’ och håret täckt. De är välvårdade och omsorgsfullt ’makade’. Under den svarta klädseln kan man skymta en modern klädsel. En hel del kvinnor täcker även ansiktet men inte ögonen.

När flickornas kroppar börjar anta kvinnliga former är det dags att börja bära den långa fotsida klädseln för att dölja de kvinnliga formerna. I Sverige gör vi tvärtom; när vi blir tonåringar visar vi mer av våra kvinnliga former. Man behöver bara läsa svenska tidningar för att inse hur viktig, analyserad och utvärderad varje kvinnlig kroppsdel är. Det vore kanske inte så dumt att svepa in kroppen i en ’abayah’;O)

En muslimsk man får ha 4 hustrur, men det är ytterst få som har råd med det. Rättvisa mellan hustrurna är ett måste. Ger han t ex en Mercedes till en av dem, duger det inte att ge en Toyota till en av de andra. Deras bostäder ska också vara likvärdiga och här är bostäder mycket dyra. Man måste nog tillhöra toppskiktet här för att dra på sig sådana kostnader. Ett ’tidsschema’ reglerar vilken hustru mannen träffar när. Man kan misstänka att den senaste hustrun prioriteras, då hon i regel är både ’nyast’ och yngst. Högsta hönset i Dubai förälskade sig i kung Husseins dotter och hon blev hans hustru nummer 2. Hon syns bl a i idrottssammanhang, där hon delar ut utmärkelser. Det lär vara stor spänning inför varje framträdande hur denna modemedvetna prinsessa ska vara klädd. Ingen ’abayah’ där inte;O)

Men det händer positiva saker på kvinnofronten här och där. Läser i Gulf News att i synnerhet unga kvinnor i Iran har börjat trotsa ’klädtvånget’. De täcker visserligen håret men demonstrerar genom att visa luggen, färga håret och måla sig. Att ha lugg är olagligt. Istället för den obligatoriska ’chadoran’ bär de tätt sittande ytterplagg, ’leggings’, åtsmitande jeans och högklackat. Detta är inte tillåtet och ’Ershad’, sedlighetspolisen, griper då och då kvinnor som trotsar klädkoden. Några enstaka kvinnor har också börjat cykla, vilket lär chokera omgivningen.

Två tredjedelar av Irans universitetsstudenter är kvinnor men de utgör bara en femtedel av arbetskraften. Detta håller nu sakta men säkert på att förändras. Förhoppningsvis stärks kvinnans ställning i Iran under president Rouhani. Han har hittills fått stort positivt genomslag. Vi får se hur länge det dröjer innan de konservativa krafterna försöker återta kontrollen.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.