50 nyanser av livet som pensionär

Första advent och glädjeyra i Dubai

I förrgår firades första advent i Sverige. Här var det ’business as usual’. Jag hade några timmar ledigt och passade på att njuta av solen och värmen på stranden. Det kändes härligt att få krypa ner i det varma havet och svalka sig mellan varven. Adventsstakar, julkonserter och julpyssel känns avlägsna. Läser i VK:s nätupplaga att hela Västerbotten nu är täckt av snö. Behöver jag säga att jag gläds åt att jag befinner mig långt från kyla, halka och snöyra.

Igår var det 2 december, nationell högtidsdag och glädjeyra istället för snöyra här; det är 42 år sedan Förenade Arabemiraten bildades. På nationaldagen presenteras Emiratens budget. För 2014 satsas ca 40 miljarder extra på sociala och ekonomiska projekt. Bidraget som emiratier får till att skaffa bostad höjdes från 1 miljon till 1,6 miljoner. En stor del av budgeten går till att utveckla och förbättra utbildningsystemet, hälsovården, arbetslivet, kulturen och olika samhällsfunktioner.
Förberedelserna inför 2 december har pågått i veckor. Hus och byggnader har fått sina fasader dekorerade med omfattande belysningar i samma färg och form som Emiratens flagga. På många av dem har fasaderna täckts av jättelika flaggor. En tävling har pågått om vem som kan smycka sin bil mest och bäst. Vägarna vimlar av bilar med bak- och sidorutor, bakluckor och motorhuvar överdragna med foton av presidenten och vice presidenten och flaggor sticker ut och upp överallt på bilarna.
Diskretion, blygsamhet och ’less is more’ verkar vara okända begrepp här nere. Här är det tillåtet att visa sin framgång på olika sätt, t ex genom överdådiga bostäder, lyxiga märkeskläder, dyrbara klockor och smycken, stora, lyxiga bilar och spetakulära byggnader. Att tjäna pengar och vara framgångsrik är inte det minsta ’skämmigt’. Tvärtom. Man visar stolt upp vad man har.
I onsdags blev det dessutom klart att Dubai rott hem Expo 2020 i stark konkurrens. Rena glädjeyran utbröt och skolorna införde på stående fot ledig dag på torsdag. Ibland går det snabbt att fatta beslut här. Att Dubai kommer att göra sitt bästa för att överträffa de flesta är jag helt övertygad om. Eftersom lågkonjunkturen håller på att släppa sitt grepp om Emiraten, lär finansering inte bli något som helst problem. Man räknar med att Expo 2020 ska skapa 277 000 jobb och locka hit 25 miljoner besökare.
Nästa år är Umeå kulturhuvudstad. Jag följer med stort intresse debatten om hur detta ska genomföras. Tänk, om Umeå hade en bråkdel av Dubais budget och kreativitet! Vad skulle vi då inte kunna åstadkomma? Nu är det dessvärre ”så ska vi ha’t, men var ska vi ta’t” som tycks råda i Umeå.

En kommentar

  1. grandmother

    Det är så roligt att läsa dina kommentarer. Jag känner igen så mycket och återupplever en del av mina egna minnen när jag läser så det blir dubbel glädje. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.