50 nyanser av livet som pensionär

Att fylla livet med år eller åren med liv

Idag fyller jag år och det har jag bl a firat med att slöa på stranden. Solen skiner, havet är turkosfärgat med vita skummande dyningar, sanden är varm och en svag bris gör tillvaron ljuvlig. Det är svårt att tro att det snart är jul.
När jag växte upp var det jobbigt att fylla år mitt i julbrådskan, men på senare år har det känts bra att fira med nära och kära när hemmet är vackert pyntat och nystädat inför julen. De senaste fyra åren har jag dock varit bortrest på min födelsedag, eftersom jag jobbat utomlands under vinterhalvåret. Det har också känts bra. Tack vare Internet och andra moderna kommunikationsmedel har gratulationshälsningarna nått mig via cyberrymden. Jag blir alltid lika glatt överraskad av hur många av mina vänner och bekanta som kommer ihåg att gratta mig mitt i julstressen.
Min generation inser visserligen att åren går, men att vi skulle bli äldre har vi svårare att inse. Även om vi idag antagligen ser yngre ut när vi blir ålderspensionärer än våra föräldar gjorde i motsvarande ålder, bär kroppen tydliga spår av användning för att uttrycka sig milt. Spegeln talar sitt tydliga språk och visar utan pardon att tyngdpunkten flyttas neråt för varje år. Det blir allt svårare att med träning åstadkomma det stora lyftet. Det känns som en klen tröst att det vackra hollywoodfolket också har slappa rumpor, hängande bröst och gropar i låren.
Jag tänker ofta på hur mycket pengar, tid och energi speciellt vi kvinnor lägger ner på att se unga och snygga ut. Ändå vet vi att naturen och åldern tar ut sin rätt. Att kämpa mot naturen är tämligen lönlöst. Så varför ägnar vi oss så mycket åt att putsa på utsidan? En vacker utsida kan få oss att stanna upp, men en vacker insida kan få oss att stanna kvar. Varför utvecklar eller vårdar vi inte våra personligheter i samma utsträckning? Eller varför ger vi oss inte i kast med att testa nya saker och utmaningar för att skapa innehåll och mening i tillvaron, när vi slutat jobba och har tid och möjlighet att experimentera litet? Man behöver inte åka iväg och jobba utomlands som jag. Det räcker att man kanske hittar en ny hobby, nya vänner eller annat som stimulerar och förgyller tillvaron. Mental stimulans och engagemang är nyckeln till ett rikare liv och hjälper oss att fylla våra år med liv istället för våra liv med år.
”Förpackningen har ett visst värde, i synnerhet om varan inte är dagsfräsch”, sa Bo Balderson i en av sina böcker om stadsrådet. Det är sant, men en tilltalande förpackning faller dessvärre platt, om innehållet inte håller måttet och motsvarar de förväntningar som förpackningen väcker. En tilltalande utsida och en fängslande insida är förstås det ultimata och något att sträva efter i alla åldrar. Jag är helt övertygad om att en spännande och intressant insida dessutom har en direkt positiv inverkan på immunförsvaret och håller oss friska längre. Så vad skulle du vilja göra eller förändra för att få en roligare och mer stimulerande tillvaro?

En kommentar

  1. margoth Elfving

    Hej Åsa!
    Spännande läsning Du skriver som vanligt både informativa och samtidigt lättlästa texter. Din blogg borde bli ganska populär. Jag har inte upptäckt den tidigare. Tyvärr ägnar jag inte mycket tid i min tllvaro åt att kolla nätet.
    Kör hårt!!

    Margoth

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.