50 nyanser av livet som pensionär

Kameler – forntid eller framtid

Från oktober till april samlas de verkliga entusiasterna för att njuta av sin lokala favoritsport, kamelkapplöpning. Det är ett sätt att vårda, bevara och upprätthålla gulfnationernas traditioner och kulturarv och att locka lokala, regionala och nationella besökare. Kapplöpningarnas klimax är den årliga finalveckan som går av stapeln på Al Marmoum Racetrack i Dubai i april. Där deltog i år ca 13 800 kameler och i prispotten fanns ca 180 miljoner kronor i prispengar och över 300 lyxbilar. Kapplöpningsstadion har mer än 600 allmänna platser och 200 platser för familjer. Inträdet är fritt och vatten, juice och presenter delas gratis och frikostigt ut till publiken.

Mindre organiserade kamelkapplöpningar har förekommit i tusentals år här nere men på senare tid har särskilda kapplöpningsbanor byggts och regler utvecklats för att styra upp sporten. För att få delta i tävlingarna måste kamelen ha sin egen ID-handling med DNA, namn, ålder, föräldrar, ägare, tränare och foto. Dessutom måste kamelen ha ett mikrochips i nacken. Honor och hanar tävlar i olika klasser eftersom honorna är snabbare.

Kamelerna ändrar inte en min när de intar sina platser. De ger inte ifrån sig några ljud, gnabbas inte, knuffas inte, bits inte utan accepterar lugnt sin uppgift. Loppet är mellan 4 och 11 km beroende på ålder, förmåga och erfarenhet. Kamelerna har en fjärderlätt robotjockey monterad under sadeln. Den styrs genom röstkommunikation från ägarna eller tränarna, som upphetsat och högljutt följer loppet från de fyrhjulsdrivna bilarna som kör vid sidan om tävlingsbanan. Några av dessa bilar har avancerad kamerautrustning monterad på biltaket och kameramän som filmar loppen.

Att föda upp en tävlingskamel kostar mellan 1000 och 1600 kronor i månaden. Födan består av en avvägd blandning av protein, vitaminer och mineraler och utgörs i huvudsak av korn, klöver, dadlar och komjölk. Liksom människan kan kamelen drabbas av olika sjukdomar och åkommor. De vanligaste är senor och ligament som brister, feber, förkylning, hosta och magsår.

Kameler används dock inte bara till kapplöpningar utan också till föda och transporter och som inkomstkälla. Inte minst är den en symbol för Förenade Arabemiratens folksjäl. Kameler var t ex tidigare ett vanligt betalningsmedel när man gjorde upp med sina söners blivande svärföräldrar om giftermål med deras döttrar. Ju värdefullare brud, desto fler kameler. Hur länge kamelen kommer att överleva som transportmedel med tanke på bilismens utveckling på arabiska halvön är inte lätt att sia om. Kanske har den i själva verket sin storhetstid framför sig med tanke på att oljan kommer att ta slut. Den som lever får se.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.