50 nyanser av livet som pensionär

Rent hus

I många år har jag haft en ovärderlig och mycket effektiv följeslagare, Ajax, som ’gör rent som en tornado’. Här på arabiska halvön skulle Ajax definitivt komma till sin rätt  t ex i badrummet. Därför söker jag nu med ljus och lykta efter Ajax eller dess motsvarighet. Hittills har mitt letande inte varit särskilt framgångsrikt.

Trots att vi idag har så många hjälpmedel, verkar det som om vi lägger mindre och mindre tid på städning och rengöring. Både på jobbet och hemma blir det allt smutsigare. Då och då läser vi om hur äckliga toaletterna på vissa skolor är och jag har själv konstaterat hur t ex toaletterna på Arlanda blir allt smutsigare och äckligare. Hemma renoverar vi, byter inredningar och fräschar upp på ytan med jämna mellanrum, men under ytan frodas smutsen. Vem förfasade sig inte över vad de två städproffsen i TV-serien Rent hus hittade hos de familjer de besökte? Vad skulle dessa städproffs hitta i våra hem?

Idag nyttjar många möjligheten till RUT-avdrag, men alla som skulle behöva hjälp med städning har helt enkelt inte råd att köpa denna service. Jag tycker RUT-avdrag är ett bra tillskott, men för det mesta föredrar jag att städa själv, eftersom jag har både ork och tid att ta hand om mitt hem. Bara jag väl kommer igång, gillar jag att gå omkring och plocka och städa.

I min uppfostran ingick det att lära sig städa ordentligt. Mamma såg till att jag ständigt ’kompetensutvecklades’ genom att gå efter och kontrollera att allt var riktigt gjort när jag städat. Hennes falkögon såg allt. Än idag sitter kunskaperna i och mina vänner brukar litet godmodigt skämta med mig om mitt städande, t ex i juletid när jag brukar ägna en vecka åt att städa huset från golv till tak. Jag njuter verkligen av nyskurade golv, skinande rena badrum och ganska dammfritt. Det varar visserligen inte så länge, men känslan när det är nygjort sitter i ett bra tag.

Numera blir det ingen reningsprocess till jul, eftersom jag inte firar jul hemma. Nu blir det istället en riktig vår- eller sommarstädning, då jag går loss på tak, väggar och avlopp. Det hinner samlas både det ena och det andra t ex i tvättställsavlopp, köksavlopp och duschbrunnar under en säsong. Det känns bra att det idag finns moderna avlopp, som man lätt kan skruva isär och rengöra.

Hur rent är det då här på arabiska halvön? Ganska rent tack vare alla tusentals gästarbetare, som lever på att ta hand om andras skit. För knappt 50 kronor i timmen kan man anlita ett städföretag, som gör jobbet. Jag och golfpron, som jag delar lägenhet med, har hittills valt att städa själva, eftersom vi har en modern och ganska lättstädad bostad och en ny dammsugare. Det känns i nuläget därför enklare att städa själv än att se till att hålla sig hemma de tider en städhjälp kommer. Men osvuret är bäst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.