50 nyanser av livet som pensionär

Jul, jul, strålande jul

Muslimer firar inte jul men överallt där det finns turister, finns också julens alla attribut. I hotellens entréer ståtar konstgjorda granar översållade med dekorationer och ’blingbling’. Lamporna strålar i kapp med barnens ögon. Under granarna ligger dekorativa julpaket och julmusik hörs här och där. Stora pepparkakshus förekommer också i entréerna. I förrgår fick jag förresten ett rykande färskt pepparkakshus på golfklubben och det var dekorerat efter konstens alla regler. Återstår att ta reda på om det smakar som pepparkakor ska.

Julen är för många en svår tid med ensamhet, stress och oro. Det är då man är som tröttast och mest utsvulten på dagsljus och vila. Kraven är ofta många och allt ska fixas på kort tid. Inte sällan tvingas man fira jul med människor man inte trivs med, eller som bor långt bort, vilket gör julen extra jobbig. För att inte tala om vilka bekymmer julen kan innebära för ekonomin! Tänk, om vi istället inhandlade klapparna under hela året när vi har tid att tänka efter vad som skulle uppskattas av vem! Nu blir det ofta impulsköp som inte alltid uppskattas och som ofta sätter spår i våra plånböcker.

Jag har ibland firat en del av julafton på egen hand eftersom mina söner firat med andra delar av familjen. Vi har ätit jullunch tillsammans och på aftonsidan har de åkt iväg för att komma hem sent. Eftersom jag brukar vända upp och ner på huset under en veckas julstädning, känns det riktigt skönt att bara sitta och njuta av hur skinande rent det är överallt. Bara att gå ut på en promenad och beskåda alla vackert smyckade fönster är en njutning. Sedan några år tillbaka firar jag dock jul utomlands med mina golfgäster och det går alldeles utmärkt. Då gäller ’business as usual’ vilket betyder att vi ’grönjulingar’ spelar golf som vanligt.

Många av mina vänner bekymrar sig över att jag ’måste’ fira julaftons kväll i ensamhet och bjuder därför hem mig på kvällen. De är klart mer stressade av tanken på en julafton i ensamhet än jag, som väljer det frivilligt och trivs med det. Radio och TV bjuder på bra underhållning och vacker musik och det är tyst och rofyllt efter en stressig tid. Då är det skönt att få tid att möta sig själv och reflektera över ett och annat. Eftersom jag är enda barnet vande jag mig tidigt vid relativt stillsamma julaftnar. Det mest spännande förutom julklapparna var att hälsa på mina kompisar några hus bort för att se vad de fått i julklapp och för att äta alla läckra och väl tilltagna julkakor som deras mamma alltid bakade. Maken till kakor har jag knappast ätit sedan dess.

Till sist skickar jag ’from all of me to all of you’ en varm julhälsning från ett soligt och grönt Al Hamra. Dra ner på alla måsten så att du orkar fira en trevlig och minnesvärd jul!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.