50 nyanser av livet som pensionär

Matsvinnet

Visste du att 1,3 miljarder ton (kan du se alla nollorna?) mat kastas varje år? Eller att 300 miljoner fat olja och 25 % av allt färskvatten används till att producera den mat som kastas i världen? Eller att 5 600 miljoner ton växthusgaser bildas när man producerar mat som försvinner eller kastas? Hur mycket av julmaten fick du förresten kasta efter helgerna?

När jag växte upp och inte ville äta den mat som serverades, fick jag ofta höra att jag skulle tänka på de svältande barnen i Afrika. Idag tror jag inte föräldrar använder det påtryckningsmedlet för att få barn att äta det som bjuds, kanske för att det ofta är barnen som bestämmer matsedeln i hemmen.

I Arabemiraten liksom i Sverige växer matsvinnet i takt med antalet människor som inte kan äta sig mätta. Var sjunde person i världen kan inte äta sig mätt. Om bara en fjärdedel av den mat som kastas eller förstörs i världen idag kunde tas tillvara, skulle den räcka till att mätta 870 miljoner människor. 870 miljoner människor!

I Europa och Nordamerika kastas i genomsnitt 115 kg per person och år. Motsvarande siffra för sub-Saharan Afrika och södra och sydöstra Asien är 11 kg. I en studie gjord av Miljökontoret i Abu Dhabi uppgav de intervjuade att de avsiktligt lagade för mycket mat för att vara säkra på att det skulle räcka. Huvuddelen av de fyllnadsmassor som används här utgörs av kastad mat. Det värsta är att den ruttnande maten i fyllnadsmassorna producerar metangas, som bidrar till växthuseffekten och metangas är en långt skadligare växthusgas än koldioxid. Den ruttnande maten kan dessutom  smitta grundvattnet.

För att minska utsläppen och det avfall som blir fyllnadsmassor samt sänka kostnaderna för att förbättra miljön har man på senare tid börjat kompostera. Några hotell har utbildat sin personal i att separera matavfall och kompostera. Komposten används som gödningsmedel i hotellens trädgårdar, där man odlar organiska grönsaker, som man sedan använder i matlagningen. I privata hushåll har man börjat använda avfallskvarnar, en trend jag också sett hemma bland vänner och bekanta.

Varför ger man då inte all överbliven mat till alla människor som inte kan äta sig mätta? Man säger att det är svårt att få maten att hålla under hanteringen och transporten, som krävs för detta. En enklare lösning vore kanske att ändra den växande hotelltrenden med överdådiga bufféer till frukost, lunch och middag. Är det kanske dags att dra ner på de dignande bufféborden och börja väga och ta betalt för det vi lastar på tallrikarna? Jag kommer ihåg att Universum i Umeå för många år sedan gjorde så. Det skulle förvåna mig om man tar mer mat än man verkligen äter upp, om man betalar för varje gram.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.