50 nyanser av livet som pensionär

Revolution

Under min första utlandssäsong som golfvärd hann jag jobba i 4 månader i Egypten innan det blev revolution där och vi evakuerades. Revolution? Många tankar hann korsa min hjärna. Situationen kändes både oroande och skrämmande för en person från det fridfulla Norrland. Vad skulle hända nu och hur skulle det gå för alla jag jobbade med på hotellet och golfbanan? De behövde varje ’krona’ de kunde tjäna ihop.

I lördags var det 3 år sedan revolutionen ägde rum. Mer än 50 personer dödades under oroligheter i samband med 3-årsdagen. Mohammed  Morsi, Egyptens första demokratiskt valda president, störtades i somras genom en militärkupp och är sedan dess fängslad och anklagad för folkmord. Hans anhängare protesterar genom att demonstrera och attackera motståndare, polis och militär. Myndigheterna anklagar nu muslimska brödraskapet för att vara en terroristorganisation och gör allt för att stoppa och om möjligt tillintetgöra dem.

Det är svårt för den som vuxit upp i en demokrati att förstå hur snabbt och oförutsett det kan svänga i en diktatur. I Sharm el Sheikh hann vi lyckligtvis inte drabbas så hårt  av revolutionen, innan jag evakuerades en vecka senare. Många leveranser försvårades dock eftersom vägarna blockerades nu och då, Internet stängdes av och så försvann turisterna.

Redan på hösten samma år åkte jag tillbaka till Sharm för att jobba igen. Allt var sig likt, men antalet turister var betydligt färre. Vem vill åka på semester till länder där man inte känner sig trygg? Efter statskuppen i juli 2013 beslöt svenska researrangörer därför att ställa in alla resor till Egypten tills läget stabiliserats. Så hur ser den närmaste framtiden ut för Egypten? Militären med general och försvarsminister Al Sissi i ledningen har makten och för någon vecka sedan röstade egypterna om den nya konstitutionen. Under 2014 kommer man att välja en ny president.

Vem blir då president? Ingen vet men Al Sissi är en het kandidat. Han deklarerar själv att han  ”kandiderar till president endast om folket begär det och armén ger honom det mandatet, eftersom det är så det fungerar i en demokrati”. I en demokrati, ja! Nu hör jag just på BBC att Al Sissi befordrats till marskalk och fått grönt ljus av armén att ställa upp i presidentvalet. Skulle han vinna, innebär det att en hög militär åter intar makten. Det betyder att militär och regering än en gång får en mycket nära relation. Om detta kan man ha åsikter. Sannolikt betyder det också ordning, reda och stenhård disciplin liksom att de som protesterar kommer att behandlas tämligen brutalt.

Hur är då situationen för mina vänner i Sharm idag? Mycket jobbig. Antalet besökare har minskat dramatiskt och därmed också inkomsterna. Om människor hade det svårt förut, har det fått det ännu sämre idag och framtiden är mycket oviss. Sorgset konstaterar jag att Egypten under min livstid inte kommer att hinna bli någon demokrati. Deras resa dit är tyvärr lång. Mycket lång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.