50 nyanser av livet som pensionär

Barbröstad, barbent barman och butler

Det är inte bara i Sverige som tjänstesektorn växer med nya tjänster och affärsområden. Det senaste i Dubai är ett eventföretag, Beach Boy Butlers, som hyr ut manliga butlers utrustade med charm. Deras arbetsuniform består av badbyxor, vita manschetter och vit krage med svart fluga. Målgruppen är privata strand- och poolparties.

Förutom att vara attraktiva, charmiga och underhållande hjälper de till att ta emot gästerna, placera dem, blanda, servera och fylla på drinkar och servera snittar och tilltugg. Priset är ca 1000 kr per butler och timme och man måste hyra minst 2 butlers i 2 timmar. Med tanke på vårt svenska klimat skulle denna tjänst nog bli svårsåld t o m med Rutavdrag. Eftersom det i Dubai är åretruntsäsong för den typen av fester, kan det kanske finnas en viss efterfrågan här.

Som det föregångsland Sverige är, har vi ju sedan länge t ex Ladies Night;O) Här i Emiraten har dock tjänsten gett upphov till många upprörda röster bland muslimer. Dubais turistministerium kan inget göra, eftersom de inte har något att säga till om när det gäller hur folk är klädda på privata fester. Det visar att Förenade Arabemiraten trots allt är ett ganska tolerant samhälle, men entreprenörer rekommenderas att inte gå för långt.

För några veckor sedan såg jag förresten en BBC-intervju med Dubais härskare, tillika Förenade Arabemiratens vice president och premiärminister. Han gjorde ett mycket sympatiskt intryck. Jag förvånades över hur ’normal’, öppen och kommunikativ han verkade och över hur rakt han svarade på reporterns kritiska frågor om landet. Han förnekade inte att rättsväsendet här är uråldrigt och behöver reformeras. Han berörde bl a fallet med den kvinna från Norge som fängslades, när hon anmälde att hon blivit våldtagen av en kollega efter en fest. Han hade personligen benådat henne så att hon kunde åka hem.

Han höll också med om att gästarbetare har haft det svårt här. Samtidigt räknade han upp de konkreta åtgärder man på senare tid vidtagit för att förbättra gästarbetarnas förhållanden och löner och vilka kontrollmetoder man infört för att övervaka att de nya reglerna följs.F o m i år måste arbetsgivare t ex kunna visa upp att de tecknat sjukvårdsförsäkring för alla som de söker arbetstillstånd och uppehållstillstånd för. Försäkringen ska också omfatta gästarbetarnas närmaste.

Avslutningsvis måste jag erkänna att jag gillade shejkens inställning till kriser. Han ser dem helt enkelt som utmaningar, som man bara måste fixa när man har ansvar för ett land. Ordet kris har i hans ordförråd ersatts med utmaning. Det ska jag tänka på nästa gång jag drabbas av en ’kris’.

En kommentar

  1. Gunmari Palmquist

    Det där med butler verkar något väl lyxigt även med rutavdrag. Kan också tänka mig att få ”kvinnor” är beredda att lägga sina pengar på att få sina drinkar serverade på det sättet…eller? Kanske har jag missat poängen?
    Tänk så praktiskt att kunna ”stifta” sina egna lagar i landet. Där ligger allt vårt Svenska Kungarike i lä. Men glöm inte att för något århundrade sedan så var det så även i vårt land. Gästarbetare är det i dag och statare på den tiden..eller helt enkelt pigor och drängar. /G

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.