50 nyanser av livet som pensionär

Sverige, Sverige fosterland

Har du hört talas om Palm Jumeira i Dubai City? Det är en konstgjord ö byggd av sand och utformad som ett palmblad. Den sträcker sig 5 km ut i havet med flerbostadshus, villor och hotell. I stort sett alla med bostad där, t ex familjen Beckham, har omedelbar tillgång till strand och bad. ’Stammen’ på palmen förbinder ön med fastlandet via broar. Längst ut på palmens krona ligger hotell Atlantis, som är ett av Dubais mest kända landmärken. Ön har  egen ’tunnelbana’ som går från palmens fot ända ut till Atlantis.

Palm Jumeira bildar tillsammans med Palm Jebel Ali och Palm Deira en ’triologi’ av byggnadsprojekt som påbörjades 2001. 2006 flyttade de första invånarna in där. 2007 slog finanskrisen till och luften gick ur fastighetsmarknaden. Hittills är Palm Jumeira den enda av öarna som färdigställts. Själva sanden har lagts ut för Palm Jebel Ali, men Palm Deira har ännu inte påbörjats.

Som om dessa öar inte vore nog investerade man 2003-2008 nästan 100 miljarder kronor i ett av världens mest spektakulära och påkostade projekt, The World. Det var tänkt att bli en miniatyrversion av hela världen och dess länder. Man hann bygga en skärgård med 300 konstgjorda öar innan krisen slog till. Nu har framtidstron och optimismen här blåst liv i projektet igen och man har beslutat sig för att färdigställa Heart of Europe. Bygget ska vara klart i början av 2017, d v s i god tid innan Expo 2020 går av stapeln i Dubai.

Här finns Sverige med i bilden. Inom 2 år ska man bygga en miniatyrkopia av Sverige med äkta svenskt väder. Planen är att konstruera världens första utomhusområde med klimatkontroll för att kunna styra vädret. Försök föreställa dig svenskt väder i form av regn, kyla och snö i detta ökenlandskap! Miljöerna och byggnaderna på Heart of Europe ska likna förebilderna, t ex Sverige, Schweiz, Tyskland, Österrike, Nederländerna, Polen och Belgien.

The World, som ligger i havet ca 5 km utanför Dubai City, kommer att rymma lyxiga hotell, exklusiva butiker, restauranger, nattklubbar och lyxvillor. Dessutom byggs här världens största utomhusakvarium med korallrev och hundratals fiskarter.

Man kan tycka vad man vill om Dubais vilda planer, men jag kan inte annat än beundra deras optimism, entusiasm och framtidstro. Tänk om vi hade en bråkdel av detta hemma! Hade vi dessutom en tiondel av deras pengar, kunde Umeå arrangera ett kulturhuvudstadsår som slog världen med häpnad. Men svensk som jag är, skulle jag nog välja en mer ’lagom’ variant av Dubais djärva satsningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.