50 nyanser av livet som pensionär

’Gubbdagis’ på väg att erövra Dubai

Först Ingvar Kamprad och nu Clas Olsson. De svenska veteranerna erövrar nya marknader. IKEA finns redan i Festival City i Dubai och innan sommaren ska Clas Olsson öppna i Midrif City Centre i Dubai. Det blir ett intressant tillskott till de hundratals affärer som redan finns i detta affärscentrum. Clas Olsson är en av mina ’hovleverantörer’ och jag hoppas de blir lika framgångsrika här som hemma. 

Ända sedan jag kom hit ner, har jag förgäves varit på jakt efter en utomhustermometer. Till slut tvingades jag dra slutsatsen att ingen här tycks vara intresserad av en utomhustermometer. Antingen vill man inte se hur kallt det är eller också föredrar man att inte veta hur varmt det är. På vintern går temperaturen ner till 17-18 grader dagtid och på sommaren stiger den till en bit över 40 grader. Då är luftfuktigheten över 70 %. T o m busshållplatserna är luftkonditionerade för att lindra hettan för bussåkare. Mina vänner Margareta och Jan från Umeå förbarmade sig dock över mig och tog med sig en termometer hit. Den ’konsulterar’ jag nu varje dag.

Vi svenskar säger ofta att engelsmän alltid pratar om vädret. Med erfarenhet från både England och Sverige konstaterar jag att engelsmän ofta pratar väder för att inleda en konversation. Vi svenskar pratar väder för att vi tycker det är viktigt att veta hur vi ska klä oss, planera resandet, golfrundan etc. Varje dag frågar mina golfgäster mig om jag vet hur vädret ska bli. Här är vädret tämligen lätt att förutsäga; sol och varmt. På vintern kan det dock regna nån gång emellanåt, vilket innebär att det regnar allt från några minuter till några timmar. Vid ett par tillfällen har vi faktiskt fått avbryta golfspelandet p g a regnet.

Här liksom i Egypten behöver det inte regna mycket eller länge för att det ska bildas ordentliga vattenpölar på vägarna. Det beror på att det saknas avrinning och dränering. Det behövs inte här för det regnar ju nästan aldrig! Vem är då villig att investera stora pengar i dränering? Det kan bli ganska stora vattensamlingar på motorvägen efter ett par timmars regn. Rädsla för vattenplaning och bromsproblem kan få t o m de värsta fartdårarna att lätta litet på gaspedalen.

Som den optimist jag är tog jag varken regnkläder eller paraply med mig hit ner. Hittills har det dock gått bra utan och nu är våren här med värme, sol, ljumma vindar och blommande rabatter och buskar. Riktigt grönt och fint är det året om här och helt blomfritt blir det nog aldrig. Även inne i centrala Dubai är det grönt och fint på många ställen.

Ett annat vårtecken är alla fåglar som finns på golfbanan. De sjunger och håller oss sällskap hela dagarna. En del fåglar känner jag igen hemifrån, t ex gråsparv, medan andra är nya och välkomna bekantskaper för mig.

Sist men inte minst ljusnar det nu tidigare på morgonen och mörknar senare på kvällen. Och så stiger temperaturen även inomhus. Som tur är, har bostäder och lokaler oftast luftkonditionering överallt. Det vi i Sverige gör av med på att hålla våra bostäder varma, det gör man här av med på att kyla ner bostäderna.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.