50 nyanser av livet som pensionär

Sicken vecka

Här i Emiraten är det full vår eller försommar och närmare 30 grader varmt. Övergången mellan vinter- och sommarväder skördar många förkylningsoffer och jag är ett av dem. Likadant är det på hösten när vädret slår om från sommar- till vinterväder. En tröst är att en förkylning sällan är dödlig, men litet döende känner man sig när man inte får sova en hel natt under en vecka p g a nattliga hostattacker. Men det är bara att bita ihop, så igår guidade jag i Dubai hela dagen. Det gav mig ännu mer ont i halsen, men ”a woman has to do what a woman has to do”.

Idag är det internationella kvinnodagen. Jag tänker alltid med särskild värme och tacksamhet på min mamma just den dagen. Hon var en stor personlighet och en stark och positiv kvinnlig förebild, som med humor och inre styrka vågade gå sin egen väg. Hon sa vad hon tyckte och tyckte vad hon sa, en egenskap som blir alltmer sällsynt i dagens politiskt korrekta värld.

Det är glädjande att fler och fler flickor världen över nu får tillgång till utbildning. I det sammanhanget vill jag lyfta fram 16-åriga Malala Yousafzai, nobelpristagare och utbildningsaktivist från Pakistan, som för ett par år sedan utsattes för ett mordförsök just för att hon stod upp för flickors rätt till utbildning.Ingen enskild insats ger så bra utdelning i välfärd som att öka kvinnors möjlighet till utbildning. I närmare 90 länder har unga kvinnor i snitt nu bättre utbildning än unga män. Vilken skillnad mot när min mor växte upp! Hon bad sin pappa om pengar till fortsatt utbildning men han svarade att han lika gärna kunde kasta pengarna i sjön. Det var hennes bröder som fick fortsätta, något som min mamma aldrig riktigt kom över. Det förstår jag. Desto viktigare var det för henne att jag fick möjlighet att utbilda mig.

Under veckan har det skrivits en hel del om jämställdhet i svenska tidningars nätupplagor. Bl a har jag läst att kvinnor som lånar pengar av bankerna till konsumtion tvingas betala högre ränta än män. Jag har också läst att räknat på en arbetsdag 8-17 jobbar kvinnor gratis efter 15.53. Män har betalt ända till 17.00. Varför gör inte facket något åt detta? Betalar kvinnor lägre fackavgifter så att facket inte jobbar lika hårt för dem? Är det kanske dags för kvinnor att bilda egna fackföreningar som utgår från kvinnors situation och krav?

Efter livslång brist på jämställdhet får kvinnor också lägre pension. PRO:s nya undersökning visar att genomsnittspensionen före skatt är 17 000 för män och 12 000 för kvinnor. En förklaring bakom kvinnors lägre pension torde vara att kvinnan är den som stått för det mesta av det obetalda arbetet inom familjen och därför jobbat färre timmar utanför hemmet. Vad har t ex samhället tjänat på att så många kvinnor jobbat mindre och istället tagit hand om barnen? Varför syns inte detta i pensionskuvertet?

En kommentar

  1. Gunmari Palmquist

    Javisst..du har rätt i det du skriver.
    Men lite ”utanför” det inlägget, så skulle jag vilja skriva ned en tanke jag har…när man nu hamnat i ”kvinnofällan” med URdålig pension, för att man är kvinna. Vore det inte en rätt bra ide att bilda ett eget parti för de som är pensionerade? Både för män och kvinnor så klart. Jag vill på inget sätt diskriminera männen…hämndgirig är jag inte. Vi blir bara fler och fler i den här åldern och lever allt längre. Vi måste kunna påverka en hel del. Det du Åsa, blir nåt att ”bita” i.;)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.