50 nyanser av livet som pensionär

Gott och blandat

”Old is gold” löd en av rubrikerna i gårdagens Gulf News. ”Åldrande ger oss anledning att fira; längre livslängd i hela världen är en triumf för utvecklingen”. Sverige leder Top 10-ligan följt av Norge och Tyskland. Först på tionde plats kommer Japan. År 2050 beräknas det finnas 2 miljarder äldre i världen och inom en inte alltför avlägsen framtid kommer det att finnas fler åldringar än ungdomar på jorden.

När vi svenskar fyller 60 kan vi statistiskt räkna med att leva i genomsnitt 24 år till. Jag har redan avverkat en fjärdedel av dessa 24 år. Det gäller m a o att göra det mesta och bästa av de år och förmågor som återstår. Med tanke på kommunernas ansträngda ekonomier kan man undra vem som ska ta hand om oss alla på ålderns höst.

I samma tidning läser jag att man i Dubai planerar att introducera hybridbilar i taxiflottan för att minska koldioxidutsläppen. Likaså försöker man ta fram bilar som drar mindre bränsle. Bensin subventioneras i Emiraten och kostar mindre än 3 kr per liter. Genom att använda ’HEVs’ (hybridelektriska fordon) kan man minska både koldioxidutsläppen och bensinsubventionerna. Det är m a  o inte bara i Sverige man tänker på miljön.

Apropå bilar har jag tidigare berättat att befolkningen i Dubai uppmanas och uppmuntras att använda Metron, tunnelbanan, istället för bilen. Metron är snabb och mycket prisvärd. Nu ska Dubais Metrostationer dessutom kompletteras med muséer med konst, kultur, uppfinningar m m . Resandet innebär förutom transport därmed också underhållning och upplevelser. Obegränsat med pengar flyttar ständigt fram positionerna i Dubai.

Och så detta med sopor. I Emiraten har man som hemma problem att göra sig av med saker man tröttnat på. Folk ställer ut möbler, hushållsapparater m m för att sopbilarna ska frakta bort dem. Det är förbjudet här att dumpa möbler etc på gatan, men man kan ringa en avdelning inom den ’kommunala’ sophanteringen för att få hjälp att bli av med skrymmande saker. Inom max 24 timmar hämtas soporna utan avgift och fraktas till en sopstation. Enl tidningen finns det människor som tror att sophanteringen också hjälper till att flytta ut de oönskade sakerna ur huset men där går gränsen. Att lyfta ut sakerna på gatan får man själv ordna.

Vidare ser jag att man i Saudiarabien nu beslutat att förbjuda ett femtiotal förnamn. Det är namn som är kulturellt och religiöst opassande. Namn som har med ’kungligheter’ att göra, t ex Malek (kung), Maleka (drottning) och Amir (prins) och namn som har med religion att göra, t ex Iman (tro) eller Malak (ängel) får inte längre användas. Även utländska namn som t ex Maya, Alice och Linda, förbjuds. Vad som händer med de personer som har dessa namn står det däremot inget om.

Slutligen finns en artikel som försöker besvara frågan om Hillary Clinton kommer att ställa upp i presidentvalet 2016. Hon sägs vara mycket skicklig i att svara på frågor utan att egentligen säga något. Känns det igen från andra politiker? Men håll med om att det vore spännande om amerikanerna vågade rösta fram sin första kvinnliga president! Obama blev ju den förste afroamerikanske presidenten och kanske har han banat vägen för en kvinnlig president. Mycket hänger förstås på vilken konkurrenskraftig motkandidat republikanerna presenterar. Den som lever får se.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.