50 nyanser av livet som pensionär

Bara få vågar säga så

I Svt:s program Min Sanning intervjuades advokat Elisabeth Massi Fritz den 23 sept. I programmet ger hon sin syn på invandring och medborgarskap.

Hon anser att det är självklart att man ska ställa krav på dem som flyr eller invandrar till Sverige. Vi måste visa förtroende för dem och tillåta dem att klara sig själva så långt som möjligt. Hon betonar hur viktigt det är att de lär sig språket så att de kan kommunicera och fungera på egen hand i samhället, skaffa sig utbildning och förstå all information som de får.

Vidare vill Massi Fritz införa en medborgarexamen som man måste klara för att så småningom kunna få svenskt medborgarskap. Hon tycker att medborgarskapet kanske inte bör beviljas permanent utan att man kan ha en prövotid som är fastställd från början. Om man under prövotiden begår grova våldsbrott, brott som har fängelse i mer än 6 månader som påföljd, anser Massi Fritz att man inte ska få stanna i landet.

-Varför ska man inte ställa krav på att människor följer lagen? Varför ska vi acceptera att nyanlända kommer hit och bryter mot lagen? Jag vill införa medborgarexamen och en längre prövotid för att se att personen ifråga verkligen följer lag och rätt och inte missbrukar sina rättigheter och det förtroende man fått” säger hon.

Är Massi Fritz rasist eller främlingsfientlig? Knappast! Med sin invandrarbakgrund vet hon vad hon talar om och de flesta av oss torde dela hennes uppfattning. Det politiska etablissemanget skulle förstås inte hålla med henne, åtminstone inte utåt. Så fort man har synpunkter på invandring och integration anses man numera vara rasist eller främlingsfientlig. Så våra politiker försöker göra det lätt för sig genom att vägra diskutera invandring och integration. Hur kan det anses främlingsfientligt att t ex kräva att de som vill bli svenska medborgare måste lära sig svenska eller följa svenska lagar?

Det är tur för advokat Massi Fritz att domstolarnas ledamöter inte behandlar henne lika odemokratiskt som riksdagens ledamöter behandlar Sverigedemokraterna. Då skulle hon inte ges något inflytande i domstolarna och ingen skulle vilja samarbeta med henne. Hon skulle drabbas av negativ särbehandling och rättsligt utanförskap och man skulle vägra att lyssna till dem som valt henne som målsägarbiträde.

Dagens politiskt ansvariga verkar styras av feghet och rädsla snarare än ideologi. De vägrar envist att erkänna att deras integrationspolitik havererat och undviker varje tillfälle att diskutera problemet och komma med förslag på hur det ska lösas. ”En svensk tiger” och civilkurage blir allt ovanligare. Men så gick det också som det gick i valet.

Det sägs att man har de politiker man förtjänar, men jag hävdar bestämt att jag och andra väljare förtjänar bättre. Mycket bättre! Framförallt förtjänar vi politiker med inre styrka och civilkurage, politiker som styrs av ideologi snarare än populism och som vågar stå upp för sina åsikter även när det blåser. Att vara förtroendevald förpliktar.

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.