50 nyanser av livet som pensionär

Solsidan

Så är jag då tillbaka på arabiska halvön sen en vecka. Här är det också höst men närmare 40 grader varmt och sol hela dagarna. Havet är över 30 grader varmt och erbjuder inte mycket svalka. Vi har ett nytt hotell, Doubletree by Hilton Resort&Spa Marjan Island, denna säsong och det lämnar inte mycket övrigt att önska. Googla och klicka på Visa foton så får Du ta del av härligheten!

När jag var barn, brukade jag säga till min mamma att jag aldrig skulle laga mat när jag blev vuxen. Det har jag levt upp till under vintrarna på senare år. Det är verkligen lyxigt att bo på topphotell och få all mat serverad 7 dagar i veckan. Det skulle alla få pröva på. Tyvärr hann min mamma dö innan hon fick ta del av mitt ’lyxliv’.

Det känns mycket bra att vara tillbaka i Emiraten och träffa alla bekanta från förra säsongen. På golfklubben, banken, telebutiken, snabbköpet, kemtvätten, ja, överallt­ stöter jag på folk som hälsar glatt igenkännande. Skönt att kunna känna tillhörighet och förankring även här nere.

Förenade Arabemiraten må vara långt hemifrån men bland det första jag såg på TV här var ett program om Södertälje och invandringen dit. Man berättade att kommunen tar emot oerhört många flyktingar/invandrare och att det innebär en stor påfrestning för kommunens budget. Man belyste också integrationsproblemet, d v s det problem som det politiska etablissemanget inte vågar prata om av rädsla för att bli kallade rasister.

I Gulf News läser jag förresten om den kvinna som genomgått en livmodertransplantation och nu fött barn i Göteborg. Jag läser också att vår nya regering gått ut och erkänt Palestina liksom att Nobelpriset i litteratur gått till den franske författaren Mondiano.

Vidare läser jag att Dubais kronprins beslutat att samtliga departement ska förbereda införandet av ett ’happiness index’. Detta är ett led i att göra Dubai till världens smartaste stad. Indexet ska mäta hur nöjda invånarna är med vad departement och politiker gör och med vad Dubai erbjuder. Dagliga uppdateringar av indexet kommer att göras för att alla ska kunna se vem som gör det bästa jobbet m m. Kanske något för Sveriges kommuner och landsting att ta efter? Men de berörda där hemma vill nog inte veta. Gapet mellan etablissemanget och medborgarna kanske hunnit bli för stort för att överbrygga. Och varför bry sig om vad missnöjda väljare tycker?

Återvinning är vi bra på i Sverige. Här blir man alltmer bekymrad över sopberget och allt som inte tas tillvara. Man beräknar att man förlorar omkring 3 miljarder kronor p g a att man inte återvinner aluminiumburkar. Nu har man på frivillig basis börjat samla in burkar. Häromdagen anordnades en burkinsamlingsdag som omfattade alla emirat. 3 ­­000 personer deltog och drygt 6 ton aluminiumburkar samlades in. Jag önskar de kunde införa återvinningsautomater också här. Då skulle nog många gästarbetare vara ute på sin fritid och samla burkar för att dryga ut sina låga löner. Jag skulle inte bli förvånad om de tjänade mer på att panta burkar än på att sköta sina jobb, vilket kanske skulle skapa en del problem.

Precis som i Sverige genomförs här utvärderingar av diverse områden inom utbildningssektorn. Här pågår därför många projekt för att förbättra undervisning och utbildning och ett hederspris har införts för att belöna den som gjort framstående insatser för att förbättra lärares effektivitet.

Slutligen läser jag att aktivister i Saudiarabien åter kräver att kvinnor ska få köra bil. En on-line motion med över 2 400 underskrifter kräver att regeringen där ska ta bort förbudet för kvinnor att köra bil. De får visserligen ta körkort men de får inte köra. När en kvinna där kör upp för att ta sitt körkort, måste hon sitta i baksätet medan en man kör bilen. Vad sägs om det?

En kommentar

  1. Gunmari

    Ja, vad säger ”man” om det…
    Kanske…man kan tydligen inte få ”allt” .
    Är det ena bra så är det något annat som är galet…
    Vädret, kvinnoförtryck, eller annat.
    Att ge alla samma möjligheter i alla land och alla kvinnor och män samma möjligheter, verkar omöjligt.. Ge mig en lösning på alla frågor och rättvisa i världen …för det skulle jag ge mitt liv…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.