50 nyanser av livet som pensionär

Sex på äldre dar

För ett par veckor sedan läste jag i en av de svenska kvällstidningarnas nätupplagor att en äldre kvinna (80+) tyckte att jämnåriga män inte var tillräckligt intresserade av sex och fysisk närhet. Hon ville ha mer sex och sökte sig därför till yngre män.

Det känns uppmuntrande att kvinnor i allmänhet, äldre kvinnor i synnerhet, står upp för att de tycker att sex är viktigt. På arabiska halvön har nog kvinnorna en bit kvar tills de öppet går ut och kräver mer sex. I min egen generation trodde man knappt att äldre ’sysslade med sånt’. Idag vet vi bättre.

Hur klarar du förresten en hel dag utan Internet? Gulf News har nyligen genomfört en enkät där de frågade hur man skulle klara sig en hel dag utan att vara uppkopplad. Det vanligaste svaret var att det skulle vara lika jobbigt som att inte ha tillgång till vatten eller något annat livsnödvändigt. Häpnadsväckande och skrämmande!

Det blir allt vanligare att ständigt vara uppkopplad. Jag ser här på hotellet hur både barn och vuxna sitter och knappar på sina telefoner och ’paddor’ medan de t ex äter frukost. Face-down-generationen är ett faktum. Istället för att samtala med varandra över matbordet surfar man omkring i sin egen värld. Måltiden håller på att tappa sin sociala betydelse. Det är ingen bra utveckling. I denna stressade värld behöver vi kanske mer än någonsin tidigare träffas och samtala ansikte mot ansikte.

I Gulf News  läser jag vidare att Århus i Danmark kör en mjuk linje mot de personer som återvänder efter att ha krigat i Syrien och Irak. Danmark uppges ha fler utländska krigare per capita än de flesta andra länder. Återvändarna erbjuds gratis terapi och hjälp att hitta jobb och att söka in på utbildningar. Alla århusbor gillar dock inte denna mjuka linje. Många länder diskuterar nu om de ska förbjuda krigarna att komma tillbaka till resp land och om de ska fråntas sitt nya medborgarskap. Även Sverige håller på att utreda hur de som återvänder från krigen ska behandlas när de kommer tillbaka till Sverige. Svår fråga som det knappast finns något lätt och allmängiltigt svar på.

Slutligen har IKEA Dubai förra veckan nästan en helsidesannons med julpynt i Gulf News. Vintermys, Vinterfint, Fejka (konstgjord julgran) Stråla, Fenomen och Rotera ska ”Fill in the blanks” åt oss. Ja, vi som fortfarande har några tomma utrymmen att ställa något på. Intressant att se att marknadsföringen av julen börjar lika tidigt här, där julen firas bara av ett fåtal. Och roligt att se att varorna behåller sina svenska namn även här på arabiska halvön.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.