50 nyanser av livet som pensionär

Medicinsk turism

I mitten av 1980-talet tog Hilding Lövbom, västerbottnisk landstingspolitiker (s), initiativ till en tjänsteexportkurs för landstingspersonal. Umeå universitet stod för innehåll och lärare och jag hade nöjet att undervisa i engelska på kursen, som pågick i ca 5 månader. De som deltog vittnar än idag om hur mycket de lärde sig. Någon riktig satsning på export av västerbottnisk medicinsk expertis blev det tyvärr inte, men det är aldrig för sent med nya initiativ.

I Dubai däremot jobbar man nu med att vässa innehållet inom hälsovårdssektorn för att locka nya målgrupper. Det blir mycket kundvänligt och riktar sig främst till kunder med pengar. Syftet är att göra Dubai till ett ledande globalt medicinskt nav. Målet är minst 170 000 medicinska turister och 2,2 miljarder i inkomst år 2016 och 500 000 medicinska turister år 2020.

De 7 medicinska områden man till att börja med kommer att satsa på är ortopedi, ögon, tänder, idrottsmedicin, plastikkirurgi, förebyggande medicin och dermatologi. Dessa områden kräver vanligen korta besök och passar bra ihop med kortfristiga visa. Både offentlig och privat hälsovård deltar i initiativet.

Målgruppen är i första hand länder som tidigare ingick i brittiska imperiet samt södra Asien och gulfstaterna. Redan idag kommer medicinska turister hit från Östeuropa, Ryssland och Afrika för att få vård. I hälsopaketen ingår visum, medicinsk behandling, hotell och diverse aktiviteter.

Hälsomyndigheterna ser detta också som ett sätt att förbättra de medicinska tjänster och den vård som erbjuds idag. ”Sjukhus ska inte vara tråkiga och trista platser där patienter och deras anhöriga kastar bort viktig tid på att köa och vänta. Vi kommer att erbjuda olika arrangemang för att underhålla patienterna medan de väntar på att få träffa sina läkare och hjälpa dem att elektroniskt på stora skärmar följa hur de avancerar i kön”. Dessa patienter slipper förstås köa med  ’vanliga’ patienter.

Ett av målen är att förvandla upplevelsen av sjukhus och göra dem till platser där patienterna/besökarna upplever välbefinnande och mervärde. Vistelsen på sjukhus här ska bli en oförglömlig upplevelse och göra Dubai känt för sina förstklassiga hälso- och vårdmöjligheter. För att kunna åstadkomma denna oförglömliga upplevelse måste alla aktörer jobba tillsammans mot samma mål, d v s fylla hälsopaketen med både medicinskt och annat oöverträffat innehåll.

Hälsopaketen kommer att skräddarsys, marknadsföras och säljas bl a av researrangörer och vård ska kombineras med semesterupplevelser. Man kommer precis som flygbolag att erbjuda ekonomi-, affärs- och förstaklasspaket och sjukhusen kommer att rankas ungefär som hotell rankas. Hänsyn kommer då att tas till mottagande, transport, översättnings- och tolkservice, behandlingar som erbjuds, extra specialiteter m m.

Osvenskt? Javisst! Hemma diskuterar regionstyrelserna vem som ska få utföra tjänsterna och politiken är överordnad professionen. Men om nu landstingen ska fortsätta att syssla med turism, kanske de skulle börja kombinera sjukvård och turism. Fast till det behövs det nog kreativa entreprenörer snarare än politiker, som styrs mer av viljan att sitta kvar vid köttgrytorna än av vad som är bra för medborgare och sjukvårdspersonal. Tänk, om man t ex skulle kombinera Ishotellet i Jukkasjärvi med Idrottsmedicin! Eller varför inte norrsken och hundspann med specialisttandläkeri? Endast fantasin sätter gränser för vad man kan göra.

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.