50 nyanser av livet som pensionär

Kafalasystemet i gulfstaterna

När gästarbetare kommer till gulfstaterna blir de mer eller mindre livegna. Deras arbetsgivare tar deras pass och de tvingas skriva på kontrakt som ger dem löner betydligt under vad de blivit lovade innan de kom. Utan pass kan de t ex inte åka hem eller söka nya jobb. Närmare slaveri än så här kan man knappast komma år 2014. Detta försiggår i länder som badar i pengar men saknar respekt för alla de gästarbetare som gör länderna ännu rikare.

Arbetsdagar på 12-15 timmar 6 dagar i veckan är vanligt. Visserligen är gästarbetarna lediga på fredagar men då orkar de knappt ta sig upp ur sängen av ren utmattning. Dessutom sover de många tillsammans i små, obekväma och otrivsamma rum, vilket knappast främjar sömnen.

I Qatar jobbar många gästarbetare med att bygga det som krävs för VM i fotboll 2022. Närmare 500 gästarbetare har fått sätta livet till under byggandet p g a bristande eller obefintligt arbetarskydd, något som Svenska Byggnadsarbetarförbundet förtjänstfullt uppmärksammat. Förra året besökte representanter från förbundet Qatar för att bilda sig en uppfattning om situationen. De träffade då representanter för både regering och gästarbetare.

Förra veckan publicerade Amnesty International en ny rapport om arbetsförhållandena i Qatar. De konstaterar precis som Byggnads nyligen gjort att inget hänt. Men tror ni att Fifa och dess ordförande Sepp Blatter sätter press på Qatars regering att snarast avskaffa Kafalasystemet? Icke! Blatter torde ha fått en stor hacka svarta pengar bara för att tilldela Qatar VM 2022.

Eftersom man misstänker att Qatar mutat till sig VM:et har det gjorts en utredning som nyligen blev kvar. Och gissa vad! Utredningen hävdar att allt gått helt rätt till men den är hemligstämplad. Vilken rättskaffens organisation eller person hemligstämplar en utredning som visar att allt är som det ska? Vem tror Blatter att han lurar? Jag förstår inte varför den mutkolven får vara kvar. Det är inte första och säkert inte heller sista gången som hans namn förknippas med pengar och korruption.

I Dubai har man lagstadgat att alla gästarbetare ska ha sina löner insatta på personliga bankkonton. Det gör att myndigheterna kan gå in och kontrollera att alla har åtminstone lagstadgad minimilön. Men även här är gästarbetarna livegna. Det är arbetsgivarna som söker arbets- och uppehållstillstånd för dem och det innebär bl a att de tvingas lämna ifrån sig passen till arbetsgivarna. De kan därför inte lämna jobbet eller söka nytt utan att den aktuelle arbetsgivaren godkänner detta.

Visst är det anmärkningsvärt att man badar i pengar och bygger torn som sträcker sig mot himlen men erbjuder sina gästarbetare en tillvaro som påminner mer om helvetet än om himlen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.