50 nyanser av livet som pensionär

Som man bäddar får man ligga

Det känns både intressant och bekymmersamt att följa den politiska härdsmälta som nu förlamat politiken i Sverige. Overkligt också för den delen. Ord som ansvarslös, nyfascister, svek, regeringsoduglig, oförberedd m m förekommer flitigt och man undrar om det ska kunna komma något gott och hållbart ur det kommande extravalet.

I några veckor har Löfven och Co nu anklagat Sverigedemokraterna för att ’spela politik’ och agera oansvarigt. Det är magstarkt. Hur kan man förvänta sig att SD, Sveriges tredje största parti, ska dansa efter regeringens pipa? Regeringen vägrar ju t o m att ens prata med SD, en strategi som varit allt annat än framgångsrik hittills. Hur kan man då förvänta sig att SD ska svika sina egna väljare och sin egen politik? Visserligen tycks Socialdemokraterna utan problem kunna svika både sina väljare och sin politik genom att lägga sig betydligt mer åt vänster än de i valet fått mandat för, men SD har valt att göra tvärtom. De har lyssnat på sina väljare och agerat därefter.

Löfven anser nu att SD ”har agerat på ett exceptionellt ansvarslöst sätt”. Han anklagar SD för att bryta mot praxis genom att rösta för Alliansens budgetförslag och därigenom fälla regeringens budgetförslag. Löfven hävdar att inget parti agerat så här tidigare. Att socialdemokraterna som första parti bröt mot praxis ifjol genom att med stöd av SD underkänna delar av Alliansens budget tycks han totalt ha glömt. Det har många av oss väljare inte glömt.

Apropå ”exceptionellt ansvarslöst” måste väl Löfvens eget agerande att utestänga Sveriges tredje största parti från politiskt inflytande anses ännu mer ansvarslöst. Det är dessutom ytterst respektlöst, ett brott mot demokratin och ett omyndigförklarande av väljarna. Så ansvarslöst har regeringen hittills agerat. Osmart och både kortsiktigt och långsiktigt ohållbart. Mycket kostsamt dessutom.

S har betalat en mycket dyrköpt politisk hemgift för att få ingå politiskt partnerskap med Mp. Tidigare blocköverskridande politiska överenskommelser t ex om friskolor, energi och pensioner gäller nu inte längre. För att partnerskapet ska välsignas av Vänsterpartiet har regeringen dessutom låtit vänsterns näringslivsfientliga politik få påverka dess politik. Att tillåta 12 % (vänstern och Mp) sätta agendan är ett omyndigförklarande av väljarna och ett hot mot demokrati, näringsliv och tillväxt. Är detta regeringens uppfattning om en ansvarsfull politik?

Löfven borde egentligen tacka Sverigedemokraterna för att de valde att stödja Alliansens budgetförslag och därigenom fälla regeringens förslag. Det ger honom chansen att lämna dagens skadliga politiska trekant, bilda en minoritetsregering och söka stöd för sin politik hos Alliansen i de frågor där det tidigare rått stor samstämmighet.

Nu tycks Löfven dessvärre ha för avsikt att åter gå samman med Mp och bilda regering om de vinner valet. Jag hoppas dock att han hinner tänka om innan valet. Hellre en socialdemokratisk minoritetsregering med tydlig politik och bra samarbete med andra riksdagspartier än en politisk härdsmälta och en otydlig regering styrd av tillväxtfientliga vänsterpartier som inte har väljarnas mandat.

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.