50 nyanser av livet som pensionär

På äldre dar i Dubai

Att vara senior eller äldre i arabvärlden innebär viss status. Man möts av respekt och förtroende. ”De äldre emiratierna har gott om tillgångar, kunskap och erfarenhet och representerar vårt folks kulturella arv” säger en av de lokala beslutsfattarna. Här liksom hemma nöjer sig dagens äldre generation inte med att sitta på en parkbänk och mata duvorna eller att sitta instängda i sina hem. Också här har de äldre idag en helt annan livsstil än tidigare generationer och därmed helt nya behov.

För nån månad sedan invigdes här en klubb för emiratier över 60. Målgrupp är både män och kvinnor. Det är en mötesplats som erbjuder gym, massagebehandlingar, bibliotek, sällskapsspel, flera avdelningar för traditionellt hantverk, salong m m. Här finns också en rehabiliteringsavdelning som hjälper till att stimulera de äldres minne och fysiska hälsa. Sju engagerade socialarbetare jobbar här.

Oavsett var man bor och vem man är behöver man stimulans och en meningsfull tillvaro när man avslutat sitt yrkesliv. Hur man definierar meningsfull varierar förstås. För mig är det att ha något roligt och intressant att göra och att känna att jag kan påverka min tillvaro. Att dessutom få vara frisk och rörlig är en bonus och en förutsättning för mitt utlandsjobb vintertid.

Igår firade man förresten här på hotellet att man klätt och tänt julgranen i lobbyn och att man fått pepparkakshuset klart. Både hotellpersonal och gäster deltog i samlingen runt granen. Granen är minst 4 meter hög och det nybyggda pepparkakshuset likaså. Hela lobbyn och hotellets samtliga restauranger har nu dekorerats med allsköns glitter, glaskulor, julklappspaket och belysningar. Det kan tyckas litet märkligt med tanke på att muslimer inte firar jul men vad gör man inte för att locka turister och få dem att känns sig som hemma?

Många människor firar idag jul i värmen istället för hemma i kylan och Emiraten är ett mycket bra alternativ med sitt oslagbara vinterklimat. Att man här dessutom spelar samma julmusik som hemma gör att man inte missar julstämningen. Det kändes lika stämningsfullt att lyssna på Stilla Natt här som hemma. Men jag måste erkänna att jag saknade pepparkakorna och lussekatterna. Skulle saknaden bli alltför stor kan jag dock åka till IKEA i Dubai och köpa pepparkaksdeg, sill och en del annat som hör julen till.

De senaste fem åren har jag genom mitt arbete firat jul utomlands på de hotell jag bott. Det innebär att jag sluppit all stress och slit som julförberedelserna kan medföra. Tidigare greps jag alltid av någon form av reningsbehov innan jul och städade hela huset från golv till tak. När julaftonen kom var jag ganska trött men vetskapen om att huset var rent kändes som en belöning. Nu är det hotellpersonalen som sköter städningen åt mig och det känns heller inte fel även om jag emellanåt saknar min vän dammsugaren. Det tar jag igen med råge när jag kommer hem i vår.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.