50 nyanser av livet som pensionär

Organiserat tiggeri

Hemma i Sverige har tiggeriet blivit allt vanligare. Det är svårt att inte känna sorg över att så många rumäner tvingas leva i stor fattigdom. Rumänien ska självklart ta ansvar för sina medborgare och använda de pengar EU bidrar med till att hjälpa dem som lever i fattigdom. Att skicka hit ett stort antal nödställda människor löser inte grundproblemet, d v s att Rumänien smiter undan sitt ansvar.

Det senaste organiserade tiggeriet står dock våra politiska partier för. Tänk, att det ska behöva kosta så mycket att få ut sitt budskap! Borde inte ett bra budskap tala för sig själv? Samtliga partier utom Centerpartiet och Sverigedemokraterna vädjar nu till väljare och sympatisörer att skänka pengar till dem så att valrörelsen går att genomföra. Varför inte försöka förmå varje partipolitiskt aktiv företrädare att skänka ett ’tionde’?

Organiserat tiggeri finns nu också i Emiraten, närmare bestämt i emiratet Sharja. Dit kommer tiggare, de flesta araber och asiater, på uppdrag av olika ligor. Ligorna lockar tiggarna med biljett, visum, mat, boende och en månads välbetalt jobb. De talar inte om att jobbet går ut på att tigga. När tiggarna väl är på plats, tvingas de inse att om de inte gör som ligorna säger får de ingen biljett hem, ingen mat, inget boende och inga pengar. De tvingas också inse att de bara får 10 % av de pengar de lyckas tigga ihop. Resten tar ligorna.

Det varma klimatet och bristen på poliser har gynnat tiggarna. Likaså den generositet som de mötts av under och efter Ramadan. Tiggarna samlas utanför moskéerna för att tigga efter fredagsbönen, de tigger utanför och i affärer, i parker, tunnlar och på gatorna. De riskerar sina och andras liv genom att tigga av bilarna som stannar vid trafikljus. Nu har myndigheterna beslutat sig för att bekämpa tiggeriet och försöka få tag i hjärnan/hjärnorna bakom detta.

Så kan jag berätta att jag på Luciadagens morgon av en slump fick ta del av svenskt Luciafirande i en stockholmskyrka tack vare Svt World på hotellet. En Lucia omgiven av en mäktig vitklädd Luciakör sjöng många av de klassiska julsångerna. Som kronan på verket sjöng Anders Ekborg ”Oh, helga natt”. Gissa om jag fick ’ståpäls’! Det jag mest saknar hemifrån så här i juletid är saffransbrödet och julkonserterna med den traditionella julrepertoaren. Vilken tur att Svt World finns och kan sprida julstämning bland alla oss svenskar som firar jul runt om i världen!

Jag kan också berätta att det överallt här, där det finns många turister och västerlänningar, nu julpyntas. Ståtliga julgranar med blinkande belysningar, vackra, skimrande julgranskulor, julkransar, tomtar och tomteluvor, ljus och massor av vackra paket under granarna konkurrerar om utrymmet. På golfklubben har man även i år gjort ett pepparkakshus stort som en svensk lekstuga av äkta pepparkaksdeg. De som åker hemifrån för att slippa julen med allt vad den innebär, kommer åtminstone att vara omgivna av traditionella julattribut även här. Det ger hemkänsla och känns tryggt mitt bland all sand.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.