50 nyanser av livet som pensionär

We are the world

Rysslands valuta sjönk som en sten under 2014. Det har enligt branschfolk tydligt påverkat turistströmmen till Förenade Arabemiraten i allmänhet och Dubai i synnerhet. Många ryssar har tvingats avboka sina resor hit p g a försämrad ekonomi. Det i sin tur har resulterat i lägre beläggning för hotell och restauranger här.

I Emiraten gick förresten aktiebörsen en dag före jul ner över 7 % för att ett par dagar senare gå upp över 13 %. Man undrar vem som fixade den uppgången. Här vet man aldrig var pengarna kommer ifrån, bara att det alltid verkar finnas pengar. Och pengar behövs för det mesta är dyrt här.

När det gäller emiratet Dubai kommer bara 4 % av dess inkomster från olja. Därför är det mycket viktigt för dem att utveckla andra inkomstbringande områden. Det man främst satsar på är turism av alla de slag. Fram till Expo 2020 kommer man att satsa miljarder för att ge alla dubaibesökare upplevelser som övergår det mesta.

2008 års finanskris i Dubai fick luften att gå ur ett stort antal pågående projekt. Många fick se sina hem och fastigheter halveras i värde. Men det är nu glömt och man bygger som aldrig förr. ”The sky is the limit”. Man bygger inte bara på höjden och bredden utan man bygger också ute i havet, närmare bestämt i Persiska viken. Där började man redan 2003 att bygga The World, ca 300 konstgjorda öar som tillsammans bildar en världskarta med de 5 världsdelarna. Enorma mängder sand spreds ut i havet ca 500 meter utanför Dubais kustlinje för att åstadkomma detta. Finanskrisen innebar att exploateringen avstannade. Ryktet säger också att det blev importstopp för den sand som behövs. Ökensanden är för finkornig för detta ändamål, så sand har bl a tagits upp från havsbotten.

Efter att Dubai ifjol tilldelades Expo 2020 har färdigställandet av The World kommit igång igen. Innan 2017 ska ögruppen  ’Heart of Europé’ färdigställas. Där inryms bl a Sverige. Tvåvåningshus med tak i form av uppochnervända vikingaskepp kommer att byggas och tack vare modern teknologi kommer man att kunna framställa svenskt klimat inklusive konstgjort snöslask. Syftet är att ge besökarna en genuin sverigeupplevelse. Med nyskapande tysk teknik ska världens första regn- och snökantade gator byggas där. Kostnaden torde bli astronomisk. Hur det ska fungera under sommarhalvåret när det är minst 45 grader varmt och en luftfuktighet på minst 80 % övergår mitt förstånd.

I en av de lokala dagstidningarna här läser jag att myndigheterna just beslutat att utbilda invånarna inom olika kärnområden för att förändra beteende och livsstil. Utbildningen kommer att pågå under sju år och vila på sju hörnstenar; Friska barn, Sammanhållen familj, Kvalitetsutbildning, Gröna idéer, Hållbar mat, Blomstrande framtid och Diabetesfritt i Förenade Emiraten.

Både offentlig och privat sektor kommer att samarbeta kring utbildningen och delta i de allmänna kampanjer som ska öka invånarnas medvetenhet och förbättra deras kunskap inom nämnda områden. Hela projektet ska vara avslutat i december 2021 när Förenade Arabemiraten firar sin 40:e nationaldag. Detta för tankarna till Socialstyrelsens olika kampanjer för att vi svenskar ska leva och må bättre, ibland med tveksamt resultat. Den som lever får se hur myndigheterna här lyckas.

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.