50 nyanser av livet som pensionär

Ditt och datt

Inga tappar pass i samma takt som svenskar. Det finns t ex malmöiter som tappar tre, fyra pass i ett svep. Samtidigt tar flyktingsmugglare bilen till Rosengård för att shoppa ”look-alike”-pass,  d v s pass tillhörande svenskar som liknar smugglarens kunder. Och polisen kan ingenting göra. Den får inte ens kalla till förhör om det inte finns konkret brottsmisstanke. Vart är Sverige på väg?

I Japan brottas man kanske inte med borttappade pass men väl med borttappad lust och problemet att det föds för få barn. Det föds endast 1,41 barn per kvinna. Det innebär att befolkningen minskar. I en nyligen genomförd undersökning framkom det att hälften av alla vuxna japaner inte har sex. 21 procent av de gifta männen uppgav att deras arbeten gjorde dem ”för trötta” för att mäkta med ett sexualliv, medan 24 procent av kvinnorna tyckte att det var ”för besvärligt”. Hur ser det ut hos oss svenskar?

Detta påminner mig om en TV-dokumentär om japanskt vardagsliv jag såg förra året. Den visade att det finns barer i Japan dit hårt arbetande japanska män går direkt efter jobbet istället för att gå hem. På barerna blir de ompysslade av unga, attraktiva värdinnor som inte ”tjatar och gnatar” på dem som deras fruar gör. Värdinnorna lyssnar, stöttar och uppmuntrar och detta sade sig männen behöva efter en lång och jobbig arbetsdag. Kanske en affärsidé för Sverige? Vi torde också ha män som känner likadant. Eftersom jämställdhet är mer aktuellt än någonsin både i Sverige och i världen, förutsätter jag att även hårt arbetande kvinnor kan gå till barer där attraktiva, stöttande och förstående män tar hand om oss ;O) ”He for she” kan vidgas.

Månggifte är tillåtet här nere men det är inte många som har tillräckligt bra ekonomi för att ha flera hustrur. De flesta nöjer sig med en. Om man som man och kvinna väljer att flytta ihop måste man här gifta sig. Att bara bo ihop är olagligt i Emiraten och straffbart. En man som lever ihop med en kvinna kan i enlighet med emiratisk lag åtalas och straffas för äktenskapsbrott. Myndigheterna här anser också att fastighetsägare som hyr ut till människor som bor ihop medverkar till brott.

Så länge man är sambo utan barn är det inte så svårt att komma undan upptäckt. När ena parten får ett jobb här, följer i regel den andra parten med. Men om man har barn som ska flytta med och behöver ’residence visa’ kan det bli komplicerat om man inte är gift. Dessbättre går man i Emiraten inte runt bland människor som lever ihop och kontrollerar om de har ett vigselbevis, men om polisen får in en anmälan av en granne eller en hyresvärd inleds en förundersökning. Om det då upptäcks att man bor ihop utan att vara gift kan man dömas till mellan en månads och ett års fängelse.

Gifta par får ”residence visas” bara om de kan uppvisa ett vigselbevis. En man kan inte ta med sig en kvinna hit och försörja henne om de inte är gifta, men kvinnan tillåts komma hit på besök eller för att arbeta. Om kvinnan blir gravid utan att hon och mannen är gifta uppstår problem. Då kan barnet inte få någon födelseattest, vilket innebär att barnet heller inte kan få ett visum. Det innebär i sin tur att barnet inte kan gå i skola här. Om mannen då i domstol kan bevisa att han är pappa till barnet, kan han få ta hand om och försörja barnet, men kvinnan utvisas.

Det är skönt med ett eget ”residence visa”. Det innebär att jag får stanna här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.