50 nyanser av livet som pensionär

Är Saudiarabien en diktatur?

Saudiarabien är aktuellt av flera orsaker just nu, inte minst i Sverige där partiledare och ministrar i dagarna åter anklagas för att inte våga säga att Saudi är en diktatur. Frågan är aktuell då ett viktigt affärsavtal med Saudi går ut i vår. Det ska antingen förnyas eller avslutas och det handlar om stora pengar.

Dåvarande moderate försvarsministern Sten Tolgfors tvingades avgå när sanningen bakom det nuvarande avtalet avslöjades. ’Saudi-affären’ innebar att Tolgfors och en delegation åkt till Saudi, där det beslutades att bygget av och ansvaret för en ny svensk vapenfabrik i Saudi skulle kunna läggas ut på ett bulvanföretag för att på så sätt kringgå regeringen. Tolgfors påstod att han inte kände till detta, men ansvariga tjänstemän på FOI och i bulvanföretaget hävdade att Tolgfors ljög. Till sist blev trycket så stort att han avgick.

Nu är det inte bara kontroversiella avtal som skapat rubriker när det gäller Saudiarabien. För bara några veckor sedan tog nyhetsmedia över hela världen upp fallet med den liberale saudiske bloggaren Raif Badawi, som startat en webbsida för diskussion om politik och samhällsfrågor. För detta har han dömts till 1 000 piskrapp, tio års fängelse och drygt två miljoner kronor i böter. Spöstraffet ska fördelas över 20 veckor, men Badawi skadades så svårt av utförda piskrapp att han under tre fredagar inte kunnat piskas vidare av staten. Hur ser svenska regeringen på detta?

I enlighet med en ny antiterrorlag anses terror i Saudi vara allt som ”stör allmän ordning” eller ”skadar statens rykte”. Bloggarens straff har väckt en global proteststorm. Med rätta! De har ett mycket inhumant rättssystem. UD, som beskriver landet som en ”absolut monarki där monarken har enväldig makt”, har sagt att de ska kalla till sig den saudiske ambassadören i Stockholm och ta upp fallet med Badawi. Vem skulle inte vilja bevittna det mötet? Men när ska svenska politiker öppet erkänna att Saudi är en inhuman diktatur? Är det rimligt att Sverige exporterar vapen till en stat där partier och fack inte tillåts, där kvinnor står under manligt förmyndarskap hela sitt liv och inte kan röra sig i det offentliga rummet hur som helst?

I Saudiarabien tillämpas dödsstraff med halshuggning på offentlig plats. Vem kommer inte ihåg prinsessan som för rätt många år sedan halshöggs på ett torg där för att hon anklagades för att ha varit otrogen. En brittisk turist råkade gå förbi just då och filmade halshuggningen. Filmen visades runtom i nyhetsinslag och en långvarig kris mellan Saudiarabien och Storbritannien blev följden. Varför står inte de saudiska myndigheterna upp för sitt eget rättssystem utåt? Det gör i alla fall IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi som för ett liknande skräckvälde i delar av Syrien och Irak. Han visar stolt upp filmer med halshuggningar. Vidrigt och inhumant!

Nyligen skedde ytterligare en halshuggning av en kvinna på en parkeringsplats. Den engelska dagstidningen The Guardian har skrivit om detta och en film av eländet finns på http://www.raymondibrahim.com/from-the-arab-world/video-saudis-behead-screaming-woman-with-three-sword-strokes/

Kvinnan skriker att hon är oskyldig ända tills bödeln börjar halshugga henne. Men det krävs tre försök för att hugga huvudet av Layla Bassim, vilket framgår av videon som laddats upp på Internet. Protester har framförts i samband med avrättningen i Saudiarabiens heliga stad Mecca, men upprördheten har främst gällt att avrättningen filmats och gjorts tillgänglig för hela världen. Landets religiösa polis har nu arresterat personen som filmade avrättningen. Upprörande! Till skillnad från IS vägrar Saudi att offentligt visa vad de utsätter sina medborgare för. Där skjuter man istället på budbäraren. Förfärligt! Ska Sverige verkligen göra affärer med ett land där så många har blod på sina händer?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.