50 nyanser av livet som pensionär

Saudiarabien vill arrangera OS

Mitt förra blogginlägg handlade mest om Saudiarabien, dess inhumana rättssystem och bloggaren Badawis spöstraff som väckt ilska i hela den civiliserade världen. På Frihetsportalen har Mats satt in det brev han skickat till Saudis ambassad i Stockholm med anledning av Badawis straff:

“To the Embassy of Saudi Arabia in Sweden and the Department of Justice in Saudi Arabia

I am a blogger who champion free speech. In your country, Saudi Arabia, a blogger named Raif Badawi, also championed free speech and was sentenced to a 1000 lashes and 10 years imprisonement.

I hereby declare myself a volunteer to receive 50 of his lashes, in his place, provided that his sentence is reduced by the same number. This punishment I am ready to recieve at the Embassy in Stockholm.”

I am looking forward to a response from your Department of Justice promptly.”

Det ska bli spännande att se vad de svarar. Tyvärr tror jag inte de kommer att svara alls.

Saudiarabien har nu ansökt om att få arrangera OS. För att det ska ske i enlighet med landets lagar, religion och traditioner föreslår de att de deltagande kvinnorna ska tävla i Bahrain och männen i Saudi. De har svårt att acceptera att kvinnor ska delta i sport eftersom sportkläder avslöjar för mycket av kvinnokropparna.

En som redan avslöjat för mycket av sin kropp i Saudi är Michelle Obama. Presidentparet besökte förra veckan Saudi och gästade kungahuset där. Michelle bar varken huvudduk eller slöja under besöket. Det har väckt stor uppståndelse både här och där och kommenterats flitigt bl a på twitter. Men varför skulle hon ha huvudduk? Vem tror att en saudisk kvinna av rang skulle avstå från sin saudiska ’täckelse’ vid besök hos svenska kungahuset? Någonstans måste man väl ändå dra gränsen för hur mycket man ska anpassa sig. Hur gör förresten våra kvinnliga politiker under statsbesök i muslimska länder?

Här i Förenade Arabemiraten är det inte lika konservativt och inhumant att bo och verka. Åtminstone inte så länge man håller sig på rätt sida om lagen. Man behöver som kvinna inte täcka sin kropp om man inte vill och man får bada t ex i bikini. De rättrogna inhemska kvinnorna bär heltäckande sport- och badkläder trots att de smiter åt runt kroppen. Även håret är täckt när de badar eller sportar. Shejkens av Dubai andra hustru, dotter till framlidne kung Hussein av Jordanien, uppträder dock utan huvudbonad även i offentliga sammanhang.

Apropå bad kan jag meddela att temperaturen i havet nu är en bra bit över 20. Det är helt ljuuuuuvligt att koppla av med en bok på stranden. När det blir för varmt går man bara ner i vattnet och svalkar sig i det azurblå havet. Träffade idag ett svenskt par på stranden utanför hotellet och de var i Emiraten för 25:e gången. De kan inte tänka sig ett bättre ställe och klimat att tillbringa sin vintersemester på. Jag kan bara instämma.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.