50 nyanser av livet som pensionär

Skyskrapan brinner

Vid midnatt i fredags började det brinna i Dubai Torch, världens näst högsta bostadshus. Branden började på 50:de våningen och hann sprida sig upp till 79:de våningen innan den släcktes. Orsaken till branden har ännu inte meddelats men man tror inte att den är anlagd. Många fick sina lägenheter förstörda och tvingades flytta in hos vänner eller på hotell. Förmodligen lär det dröja ett bra tag innan alla kan flytta hem igen till sina lägenheter i The Torch.

Byggnaden ligger i Dubai Marina, är 336 meter hög, har 79 våningar och 676 lägenheter ovan jord. 2011 blev The Torch världens högsta bostadshus, men redan 2012 passerades detta rekord av Princess Tower på andra sidan gatan. I Dubai är man inte störst, högst, bredast, dyrast, längst etc särskilt länge innan någon annan gått om.

De boende i Princess Tower evakuerades också p g a brandrisken. Runt den brinnande Torch var risken stor att skadas av nedfallande smältande och glödheta aluminiumbitar från fasaden. Fasaderna på byggnader i Dubai är ofta gjorda i stål eller aluminium så nästa dag låg aluminiumbitar och andra brandrester utspridda på gatorna närmast The Torch.

I Dubai finns som bekant världens högsta byggnad, Burj Khalifa, 828 meter hög. Vilken katastrof det skulle vara om någon galning fick för sig att flyga in i byggnaden eller tända eld på den! Hur garderar man sig mot sådant? Det går möjligen genom att ha ett mycket effektivt säkerhetssystem, men nog skulle jag känna mig litet tveksam att flytta in där. Tänk, vilket elände det skulle bli t ex om hissarna stannade! Att ta trapporna upp till 162 våningen är inget alternativ. Som tur är tillåter inte min ekonomi att jag flyttar in där.

För ett år sedan hade man svårt att få in serviceavgifterna från alla som har bostäder eller kontor i Burj Khalifa. Då övervägde man faktiskt att stänga av hissarna i hopp om att det skulle tvinga de boende att betala sina avgifter. Jag har inte hört hur det slutade men antar att man löst problemet sen dess.

Något som ofta slår mig är att man här kan bygga hus och torn som når upp mot himlen men inte se till att t ex passkontrollen på vissa av Dubai flygplats terminaler fungerar effektivt. I terminal 1 dit många anländer mitt i natten, t ex Norwegians resenärer, är det många och långa köer för att komma igenom passkontrollen. Enbart emiratier jobbar där och de verkar göra allt för att demonstrera sin makt och låta de nyanlända köa länge och tålmodigt. Den som vågar säga till blir förd åt sidan och upplyst om att man riskerar att inte bli insläppt.

I julas kom min son Oskar på besök och de ’eminenta’ passkontrollörerna missade att stämpla hans pass. De tog passet och granskade det men lämnade sedan tillbaka det ostämplat och sa att han kunde passera. När han så skulle åka hem igen, upptäckte säkerhetskontrollen att passet inte var stämplat vid inresan. Det innebar att han inte fanns registrerad i systemet och att han därför inte kunde lämna landet. Säkerhetspersonalen hade dessutom mage att hävda att Oskar själv borde ha sett till att hans pass stämplades!!! Att erkänna att man begått ett tjänstefel fanns inte på kartan, inte heller att be om ursäkt för allt besvär man orsakat honom. Dubai har fortfarande långt kvar till världsklass i många sammanhang.

Hur kan man f ö vilja behålla en person som inte ens finns registrerad? Varför inte bara skicka ut honom på studs? Vi fick tillbringa en hel natt på flygplatsen utan att det löste sig.

Tack vare Norwegians hjälpsamhet och service lyckades vi få passagerarlistorna översända från Stockholm för den flygning han var med på. Det innebar att han ett dygn senare kunde åka hem utan att betala för en ny biljett. Norwegian bokade helt enkelt om honom gratis till nästa dags flygning trots att hans biljett var icke ombokningsbar. All heder åt Norwegian!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.